Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ICA en Nature's Pride steunen samen telers in Guatemala

Twee jaar geleden hebben de Zweedse retailer ICA, de Nederlandse handelaar Nature's Pride en IDH-the sustainable trade initiative de krachten gebundeld voor een duurzaam initiatief voor peulentelers in Guatemala.



Peter Hägg, van ICA, is onlangs teruggekeerd van een reis naar Guatemala. Peter gaf aan zeer tevreden te zijn over de vooruitgang. De reis was was tevens een goede gelegenheid om een effectief plan op te stellen zodat telers in de toekomst zelfvoorzienend kunnen worden.



"We hebben dit eerste project opgezet voor de telers van de sugar snaps en peulen die we bij ICA verkopen. Het project is twee jaar geleden gestart met drie belangrijke doelstellingen. Ten eerste wilden wij investeren in een irrigatiesysteem voor kleinschalige producenten. De natuurlijke waterbron bevindt zich op 6 km afstand van het dorp op een steile helling. Via een 120 km lang buizensysteem worden alle telers van water voorzien. Deze actie heeft ervoor gezorgd dat er nu een tweede seizoen mogelijk is waardoor de productie met 100% gestegen is.


"Het tweede doel was investeren in een waterfilter omdat de dorpsbewoners geen toegang tot schoon water hebben, wat risico's op ziekten met zich meebrengt. Ten derde wilden we investeren in het verbeteren van de huisvesting. Veel huishoudens in de regio koken binnenshuis op een open vuur zonder ventilatie. Voor de ovens is bovendien veel hout nodig. We hebben 60 gezinnen van nieuwe fornuizen voorzien waarvoor minder hout nodig is en waarbij de rook naar buiten afgevoerd wordt."

Naast bovengenoemde doelstellingen, biedt de groep ook technische ondersteuning en educatieve programma's.



Peter legt uit dat zijn reis bedoeld was om de KPI's te controleren en om te zien hoeveel vooruitgang er tot nu toe geboekt is. Hoewel hij tevreden was met wat hij aantrof, riep het bezoek ook nieuwe vragen op over het verdere verloop van het project.

"Dit project is nieuw voor ICA en Nature's Pride. Zo is het de vraag of de lokale sector door zal gaan met de waterfilters en het irrigatiesysteem zodra onze investeringen stoppen. Het waterfilter verloopt in juni 2018 en we vragen ons oprecht af of de lokale bevolking zal willen betalen om het te vervangen. Hetzelfde geldt voor het irrigatiesysteem dat 3 tot 6 jaar mee zal gaan, afhankelijk van het onderhoud. We moeten mensen dus informeren over het belang van schoon water en we moeten een duidelijk plan hebben hoe we dit vanaf 2018 aan gaan pakken," legt Peter uit.



Het hoofddoel is dat telers op de lange termijn economisch onafhankelijk worden. De financiële situatie van de sector is echter kwetsbaar. Er is maar een storm of wolkbreuk nodig om de oogst te doen mislukken. Hoewel telers de middelen hebben gekregen om hun productie te verhogen, biedt dit nog geen garanties. Op de verpakkingen kan de consument lezen wat het project inhoudt.




"We zijn duidelijk en transparant over het project en leggen onze klanten via de productverpakkingen uit dat we investeren in waterbeheer zodat kleine telers niet één maar twee maal per jaar kunnen oogsten." 



De groenten worden conventioneel geteeld en alle telers zijn GlobalGAP-gecertificeerd.

"De peulen worden 2.700 km boven zeeniveau geteeld. Het is geweldig om te zien hoe een groente in deze ongebruikelijke omgeving geteeld kan worden. Tijdens ons laatste bezoek hebben we een tweede groeicyclus gezien. Er zijn nu twee groeicycli van 12 weken. Telers kunnen dus 24 weken per jaar groente leveren. We werken met kleinschalige telers, die gemiddeld 0,1 tot 1,2 hectare bezitten. Dit is ontoereikend om ICA te beleveren. Vandaar dat we ook inkopen in andere regio's in Guatemala en Kenia. De groenten worden verpakt in Nederland waarbij duidelijk is waarvoor het geld bestemd is. Zelfs de peulen uit Kenia dragen dus bij aan het project in Guatemala."




"Ik hoop oprecht dat meer bedrijven mee willen werken aan dit soort initiatieven. Tijdens mijn reis werd ik vergezeld door twee geweldige collega's van Nature's Pride. Ook zij waren van mening dat dit type samenwerking in de toekomst steeds gebruikelijker zal worden. Meer retailers zullen hierbij betrokken willen worden. Het is geweldig om te zien hoe een grote Nederlandse producent zoals Nature's Pride zich inzet voor duurzaamheid en hiermee voorop loopt. "Het is een geweldige mogelijkheid om te leren en anderen ervoor te interesseren," aldus Peter.

"Het is verbazingwekkend dat een kleine investering per verpakking de leefomstandigheden zo ingrijpend kan verbeteren. Ik zou andere retailers adviseren hetzelfde te doen. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Kies je partners echter zorgvuldig want er zullen uitdagingen op je pad komen die de nodige kennis en toewijding vragen."

Voor meer informatie:
Peter Hägg
ICA
Tel: +46 (0)10 422 5252
Email: PeterHagg@ica.se
icagruppen.se
Publicatiedatum: