Techniek semi-gesloten kas ook in conventionele kas

Tholen - Op basis van de kennis van de semi-gesloten kas heeft Enerdes een recirculatie-ventilatiesysteem ontworpen dat ook in conventionele kassen geplaatst kan worden. "Je creëert een perfect homogeen klimaat tegen lage verbruikskosten", vertelt Frank van Rooijen van Enerdes.

Dubbele luchtslurven
In 2012 bouwde RedStar de eerste semi-gesloten kas in Nederland. Geurt Reinders van Enerdes ontwikkelde het systeem samen met de Canadese teler Casey Houweling. In de kas onder andere de kenmerkende luchtbehandelingskasten en dubbele luchtslurven.Technieken uit semi-gesloten kas
Bij de bouw van de tweede fase vorig jaar is gekozen om geen semi-gesloten kas te plaatsen, maar wel technieken hieruit te gebruiken om de conventionele kas te verbeteren. Zo zijn er ventilatoren onder de goot geplaatst om de vochtverdeling goed te kunnen beheersen. Enerdes werd ingeschakeld om dit te ontwikkelen, vertelt Frank. "Het ventilatiesysteem moest natuurlijk duurzaam zijn, weinig energie verbruiken en weinig geluid maken, concurrerend qua prijs zijn en bovendien zo dicht mogelijk tegen de goot geplaatst worden." En dat is gelukt: "We hebben een recirculatie ventilatiesysteem ontwikkeld dat tot 50% meer luchtvolume produceert, twee keer meer werkdruk levert en 10dB minder geluid produceert."

Door de goede ervaringen met de dubbele luchtslurven uit Fase 1, waren deze ook in Fase 2 gewenst. "Met enkele luchtslurven ontstaan draaiingen tussen het gewas, die je juist wil voorkomen. Dat kan met de dubbele luchtslurven. In combinatie met heel zuinige EC-ventilatoren zorg je een perfect homogeen klimaat en lage verbruikskosten."Nieuwe en bestaande
Het systeem is in nieuwe, maar ook in bestaande kassen te installeren. Bij Redstar worden de slurven gebruikt om de vochtverdeling te beheersen en zijn er per veertien goten drie slurf/ventilator-combinaties geplaatst. De EC-motor is draadloos, traploos instelbaar in toerental en opstarttijd. "Daardoor kun je het toerental zelf instellen en op elke gewenste stand zetten. Met een opstarttijd van 120 seconden om naar 100% toeren te gaan, kun je de slurven rustig opblazen en dat komt de levensduur ten goede."


Voor meer informatie:
Enerdes – Sustainable Energy Solutions
Plesmanweg 17
7602 PD Almelo
Tel. 0546 - 876 529
www.enerdes.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven