Polen: Groenten tot drie maal goedkoper dan vorig jaar
De gemiddelde prijs van uien kwam in oktober uit op 0,09 euro/ kg en was 30% lager dan in de vorige maand en meer dan de helft lager als vorig jaar. "De daling in uienprijzen op de binnenlandse markt werd eveneens veroorzaakt door de oververzadigde markt. Volgens GUS ligt de uienproductie dit jaar 15% hoger dan het voorgaande jaar en wordt geschat op 630 duizend ton," meldt Magdalena Kowalewska.
"De prijs van uien werd ook beïnvloed door de verwachte grotere oogst van de voornaamste producenten in de EU, inclusief Spanje, Duitsland en Nederland. Als gevolg daarvan zal er een merkbare daling zijn van import van deze landen. In de eerste acht maanden van dit jaar is bijna 100 duizend ton aan uien geëxporteerd, wat 14% lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Naar verwachting zal ook de vraag vanuit Brazilië, Senegal en de Ivoorkust lager liggen," zegt de expert van BGZ BNP Paribas.
Wortelen worden verkocht tegen een gemiddelde prijs van 0,12 euro/kg, wat betekent dat het prijsniveau is gehalveerd (-54 %) in vergelijking met oktober vorig jaar en 8% lager ligt dan in september. Dit is door de verwachte hoge opbrengst, welke GUS heeft geschat op 786 duizend ton, een toename van 16% in vergelijking met vorig jaar.
De gemiddelde prijs van aardappelen staat op 0,07 euro/kg, wat 23 % lager ligt dan in september en ongeveer 43 % lager dan in oktober vorig jaar.
Voor paddenstoelen lag de gemiddelde prijs in oktober 2% hoger dat vorig jaar en lag iets hoger (+0,05 %) dan dat van september met 1,18 euro/kg. Dit is onder andere het gevolg van de toename van import vraag vanuit het V.K, Duitsland en Belarus. In de eerste zeven maanden van dit jaar is het exportvolume aan paddenstoelen toegenomen met 4% in vergelijking met 2015 met een totaal van 130 duizend ton.
"Soortgelijke trends worden opgemerkt bij kaskomkommers, welke in oktober een gemiddelde prijs van 1,09 euro/kg opleveren, wat bijna een vijfde is van die in dezelfde periode van het voorgaande jaar, " zegt Magdalena Kowalewska.
Bron: portalspozywczy.pl