De bouw van het eerste blok van 85.000m2 is hiermee afgerond. Op 22 november gaat de oogst van start De kassen bevatten 65.000 planten die dagelijks 5-7 cm groeien. Deze week worden er duizenden komkommers bij geplant en over twee weken nog meer. In 2019 moeten er 4 van dit soort blokken staan.
Naast de kas staat er een hout- en papierfabriek. Het proceswater van de fabriek wordt nu teruggekoeld door drie grote koelers. Het afgekoelde water wordt vervolgens geloosd. De nieuwe kassen zullen de restwarmte en de CO2 van deze fabriek gaan gebruiken. Het water verlaat de fabriek met een temperatuur van 40-45 graden. Dat is voldoende om de kas te kunnen verwarmen. Na de pilot kan dit project opgeschroefd worden naar 200 – 300 ha.
Testen van de belichting in de kas.
Om Serres Toundra te helpen bij het zich eigen maken van de technologie, zal Nederlander Richard Roeloss de eerste twee jaar het Hoofd Gewassen zijn. Daarna neemt zijn huidige assistente, Catherine Barthe, het over. Eric Dubé gelooft dat de technologie hen in staat zal stellen om de meest duurzame productie te ontwikkelen.