Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Over hardnekkige misverstanden en paradoxen in de wereld van tomaten

Boek over tomatenhandel gaat in première bij Looye Kwekers

De tomaat is permanent in beweging, letterlijk en figuurlijk. Er gebeurt zo veel rond en met de tomaat, dat je voortdurend op de rem moet trappen om alle ontwikkelingen te begrijpen. Annemieke Hendriks deed jarenlang onderzoek en volgde de tomaat, de Nederlandse exporttomaat voorop, op haar wegen door Europa. Haar boek, 'De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel', dat op 1 december wordt gepresenteerd bij tomatenteler Looye Kwekers, neemt de lezer mee in de wereld van de tomaat.

Nederland is de grootste exporteur van tomaten ter wereld en behoort ook met tomatenzaad en kassen internationaal tot de top. De tomaat levert geld op maar veroorzaakt ook schade, bijvoorbeeld aan het milieu. Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in de tomatenbusiness?



Journalist Annemieke Hendriks volgt het leven van de tomaat van zaad tot supermarkt in Nederland, Duitsland, Roemenië, Spanje, Oostenrijk en andere landen. Op haar onderzoekstocht tekent Hendriks indringende verhalen op van telers en handelaren, plukkers en politici, eco-activisten en kassenbouwers. Daarnaast volgt ze in de vorm van een kleine familiekroniek het pioniersgeslacht Kosdi-Van Spronsen door 20e-eeuws Europa, om de tomaat binnen een historische, geografische en sociaal-politieke context te plaatsen.

Hendriks stelt kritische vragen over zowel smaaktomaten als bulktomaten en over biologische en hightech-​teelt. Ook ontrafelt ze hardnekkige misverstanden en ontdekt ze vele paradoxen (een buitenlandse tomaat van Nederlands zaad) in de wereld van verse voeding.

Bron: Nieuw Amsterdam
Publicatiedatum: