Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoge productiedoelen bij Japanse teler Kagome:

Toenemend aantal telers kiest voor eigen groeimedium

Japans grootste tomatenteler Kagome heeft behoorlijk geïnvesteerd in technologie en materialen om naam te maken met een hoogwaardig, merk kastomaten. Sinds 2014 wordt er geteeld in moderne, halfopen Ultra-Clima kassen op 2 ha in Akeno-cho en wordt alles gedaan voor een goede oogst.

Alhoewel het bedrijf al sinds 1899 bestaat, 2200 werknemers telt en een groot aantal teelt- en voedselproductiebedrijven heeft in Azië en het Pacifisch gebied, wist het bedrijf dat een andere aanpak nodig was om maximaal producerende kwaliteitstomaten te telen in de prefectuur Yamanashi aan de voet van de Japanse Alpen.

Daarom werd voor de moderne Ultra-Clima kas gekozen, in die tijd de eerste die in Japan werd gebouwd. Het revolutionaire kasontwerp zou Kagome in staat stellen een consistent gewas te telen in een regio met een moeilijk klimaat. De winter en het voorjaar waren zacht, maar de zomers waren lang, heet en vochtig. De Ultra-Clima is een concept dat dit aankan.



Maar de juiste kas was slechts de eerste stap in het proces. Kagome General Manager Satoshi Harada zegt dat het bedrijf ook naar de juiste materialen zocht om de hoogste kwaliteit en productie te realiseren. "Al heb je de beste kas ter wereld, als je te weinig aandacht besteedt aan je substraat en niet voor het juiste uitgangsmateriaal zorgt, kun je met ernstige teeltproblemen worden geconfronteerd en zul je de beoogde productie niet halen. Daarom hebben we met onze exclusieve kokosleverancier Riococo overlegd over een mix met de hoogste kwaliteit, consistentie en uniformiteit. We hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van een medium dat de moeilijke omstandigheden en het snel veranderende klimaat aankan."



Volgens Harada geeft Kagome al 10 jaar de voorkeur aan het groeimedium van Riococo, sinds het in 2006 werd geïntroduceerd. Kagome gebruikte het eerst op minder dan 4000 m2 en breidde het gebruik van het Riococo substraat toen uit naar al hun kassen in Japan en China. "We hadden goede ervaringen met dit kokossubstraat. Dankzij hun onderzoeksresultaten en deskundigheid hadden we een gemiddelde productiestijging van meer dan 15% in al onze kassen in Japan."

In 2014 benaderde Harada Riococo om een substraat te ontwikkelen dat gewassen optimaal zou laten presteren in extreme klimatologische omstandigheden. Hierbij is van belang dat Kagome voor diverse uitdagingen stond na een aanzienlijke prijsdaling van de Japanse yen tijdens de bouw van de kas, waardoor er een gat in de financiële planning ontstond. Hierdoor waren diverse begrotingsbezuinigingen nodig. Er moest bijvoorbeeld worden gewacht met de investering in een warmte-opslagtank en een kasdekreiniger. Op het groeimedium wilde de teler echter niet bezuinigen, noch voor een inferieur product kiezen.

Harada: "We hadden een groeimedium nodig dat bestand was tegen de zware omstandigheden en klimaatverschillen gedurende het hele jaar. Het team van Riococo heeft ons geholpen deze oplossing te vinden volgens onze precieze specificaties die we nodig hadden voor ons ras en gewastype. Ze hebben naar onze behoeften en feedback geluisterd en hebben ons aan een goed uitgebalanceerde kokosvezelmix geholpen, die we nodig hadden voor deze moeilijke teeltsituatie in Akeno-cho.



Riococo CEO Shan Halamba vertelt dat de meeste grow bags en startgoten, die ze tegenwoordig produceren, zijn afgestemd op de individuele specificaties van hun klanten. "We hebben een serie standaard producten, maar voor de meeste telers bieden we een mix op maat en deskundige ondersteuning. Met een teler als Kagome werken we samen om aan hun exacte eisen tegemoet te komen met betrekking tot de water- en luchtinhoud in de platen en startgoten. We krijgen feedback op het gedrag van de startgoten en platen en dit nemen we mee in de mix op maat om tot een groeimedium te komen die exact aan al hun behoeften voldoet met betrekking tot zowel lucht- als waterdistributie en een optimale wortelgroei."


Shan Halamba, CEO van Riococo, Koshi Fujimaki, hoofdteler en General Manager bij Akeno Green Farm en Satoshi Harada, General Manager bij Kagome.

In haar eerste seizoen produceerde het bedrijf in Akeno-cho meer dan 70 kilo per vierkante meter. Bijna 20% meer dan andere Kagome bedrijven. Met de constante afstemming en het ondersteuningsprogramma van Riococo hoopt men meer dan 82 kilo per vierkante meter te behalen.

Volgens Harada speelt vooral de consistentie en uniformiteit van het substraat een belangrijke rol. "De substraten hebben een stabiele, constante kwaliteit waardoor we gemakkelijk ons irrigatiebeheer kunnen verbeteren. Veranderingen gelden namelijk voor de hele kas omdat alle planten in precies hetzelfde substraat worden geteeld. Een andere belangrijke factor voor ons is dat Riococo in staat is de consistentie en uniformiteit van het product vast te houden, zelfs bij levering op zo'n grote schaal aan alle Kagome bedrijven gedurende het hele jaar zonder enige vertraging of onderbrekingen."

Voor meer informatie:

www.kagome.co.jp

www.riococo.com

info@riococo.com

Publicatiedatum: