"Een komkommer blijft een komkommer"
Halverwege mijn gesprek met Giel Janssen is me al duidelijk waarom teler René Tielemans aan de telefoon zo gemakkelijk tegen me zei 'oh, doe dat interview maar met Giel'. Ondanks zijn jeugdige leeftijd (Giel is 26 jaar, JC) zit ik tegenover een al door de wol geverfde bedrijfsleider, die het hele bedrijf van haver tot gort kent. 'Ja, maar ik loop hier ook al vanaf m'n 13e rond, dus dan leer je het allemaal spelenderwijs', lacht Giel Janssen. Het blijkt dat hij als scholier al vakantiewerk deed bij het bedrijf en daar na twee voortijdig gestopte HBO-opleidingen zijn baan van heeft gemaakt. Ruim twee jaar geleden kocht eigenaar René Tielemans een tweede teeltbedrijf en gooide de toen pas 23-jarige Giel voor de leeuwen als bedrijfsleider van de bestaande locatie. 'Dat typeert René ten voeten uit. Als hij vertrouwen in mensen heeft, krijg je alle vrijheid en dat is denk ik ook de reden dat hij mij dit interview wilde laten doen'.
In het bedrijf waar we vandaag op bezoek zijn, met een oppervlakte van 6 hectare, is Giel Janssen verantwoordelijk voor de teelt van afwisselend komkommers en Amuse snoeptomaatjes. Het is gevestigd op dezelfde plek waar de vader van René Tielemans rond 1970 een vollegrondsbedrijf begon. Aanvankelijk met diverse producten, maar na de bouw van een eerste kas ging hij zich specialiseren in tomaten. Na de overname door zoon René in 2001 ging deze zich ook richten op de teelt van komkommers. Dat doet hij behalve in het eerste bedrijf ook op de in 2014 gekochte tweede locatie, waarvan de productie wordt afgezet via Kompany.
Teelt
Voor de specifiek teelttechnische zaken heeft Giel Janssen op 'zijn' locatie de beschikking over een ervaren tuinder. 'Ik heb natuurlijk geen agrarische achtergrond, hoewel ik vanuit mijn ervaring redelijk mee kan praten als het om de teelt gaat. Momenteel zijn we een beetje aan het zoeken naar de ideale teelt voor deze locatie. We wisselen bij de komkommers met traditioneel en hoge draad en ook wisselen we tussen komkommer en tomaat. In zulke gesprekken, waarin je de voors en tegens van een bepaalde teelt bespreekt, is het plezierig als je in je rol als bedrijfsleider ook kunt sparren met de échte teeltspecialist', zegt hij.
De werkzaamheden als bedrijfsleider zijn voor Giel uitermate gevarieerd, want hij heeft met alle aspecten van de bedrijfsvoering te maken. Hoewel hij zijn opleidingen werktuigbouwkunde en systeembeheer/design niet heeft afgemaakt, komt de opgedane kennis in zijn huidige baan prima van pas. Zo kan hij bijvoorbeeld zelf de website van Tielemans Groentekwekerij beheren.
Lachend: 'Eigenlijk kun je het beste zeggen dat ik hier een manus-van-alles ben'. Maar wel een die inmiddels beetje verliefd is op de komkommerteelt. Giel: 'Het leuke van komkommers vind ik nog steeds dat het een kwestie is van hollen of stilstaan. Je weet nooit precies wat je morgen gaat snijden en dat houdt het een beetje spannend. Daar houd ik wel van'.
Met op drukke dagen in totaal meer dan 50 medewerkers aan het werk, is Giel een druk baasje. "We hebben intern een prima taakverdeling, waarbij René zich meer op de beleidsmatige en financiële zaken richt, onze tuinder op de teelt, en ik alle andere zaken zoals personeel, afzet enzovoort'. Op de vraag of hij ook ambitie heeft om 'mee' in het bedrijf te gaan als eigenaar, begint hij te lachen. 'Daar hebben we ooit wel eens gesprekken over', zegt hij wat cryptisch, 'de ambitie is er in elk geval zeker'.
Klok
Giel is erg te spreken over de resultaten van de veilingklok bij ZON voor de komkommers. 'Ja, dat gaat gewoon heel goed, de klok is echt een mooi middel waardoor er echt wel goed geld voor komkommers wordt geboden. Zeker bij een vragende markt. We hebben ook dit jaar eigenlijk gewoon een prima seizoen gehad'.
Wat zijn de ambities voor de toekomst? 'We zijn ons voorzichtig wat aan het oriënteren op de teelt belichte komkommers. Qua smaak is er volgens ons niet echt veel meer te halen, want komkommer blijft komkommer', aldus Giel.
bron: ZON Magazine