Nu in Zweden de vraag naar biologische groenten stijgt, wacht groentenproducent Marianne's Farm het moment af waarop de de markt de productie bij zal kunnen benen.
Marianne schat dat 60% van de huidige productie biologisch is met een areaal van ruim 220 hectare. De overige 35% van de productie betreft de teelt van conventionele groenten.
De overgang van de conventionele naar de biologische teelt is niet gemakkelijk en Marianne benadrukt dat zorgvuldige voorbereiding noodzakelijk waarbij een gewasrotatie van belang is. Het bedrijf zoekt naar manieren om de biologische teelt uit te breiden maar dit is niet eenvoudig, gezien de beperkte oppervlakte die het beschikbaar heeft en de hoge prijs van landbouwgrond. Het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden en productieve gewassen selecteren. Met dit in gedachten heeft het bedrijf een aantal groenten aan zijn assortiment toegevoegd.
"We leveren gewone, commerciële, conventionele geschilde en ongeschilde wortelen in cellofaan verpakking, evenals geschilde, biologische wortelen die het KRAV-keurmerk dragen. Dit keurmerk gaat nog een stapje verder dan het bio-keurmerk van de EU. Naast wortelen, leveren we ook knolselderij, rode, gele, en paarse bieten en uien met het
KRAV -keurmerk," vertelt Marianne.
Marianne's Farm richt zich met name op de Zweedse retailmarkt maar verpakt ook babywortelen voor verschillende merken die aan grote fastfoodketens leveren.
Drukke levensstijl zorgt voor grote vraag naar gesneden groenten
Marianne vertelt dat geschilde producten momenteel zeer in trek zijn. Zweedse stedelingen kiezen steeds vaker voor bio en vanuit de foodservicesector stijgt de vraag naar de producten Marianne's Farm explosief.
"Hoewel het nog steeds een kleine categorie binnen ons assortiment is, zien we een toenemende vraag naar gesneden en geschilde wortelen, babywortelen, geraspte wortel en melanges van verschillende wortelgewassen. We leveren deze producten ook voor maaltijdboxen. Steeds meer Zweedse vrouwen werken fulltime hierdoor is de vraag naar wekelijkse maaltijdboxen gestegen omdat men hier mee snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel kan zetten. De maaltijdboxen zijn echter vaak aan de dure kant en hebben als belangrijkste doelgroep dertigplussers die in welvarende, stedelijke gebieden wonen."
De natuur als koelcel
De wortelen worden van april tot eind oktober geteeld en als het weer het toelaat zelfs tot november. Hierna worden de producten gekoeld bewaard zodat ze in de periode van februari tot april, wanneer de prijzen weer aantrekken, verkocht kunnen worden.
Het bewaren van biologische producten is moeilijk omdat ze gevoeliger zijn voor schimmels. Om deze reden worden de biologische wortelen in de grond gelaten en afgedekt met een halve meter hooi zodat ze gedurende de wintermaanden niet bevriezen.
"Toch brengt ook deze manier van bewaren grote risico's met zich mee, omdat een waardevol product buiten bewaard wordt waar het mogelijk schade oploopt door het weer, vooral als er gedurende een paar weken een koude Oostenwind waait," vertelt Marianne.
Ondanks deze risico's bestaat er geen natuurlijker manier om bioproducten op te slaan dan gebruik te maken van de mogelijkheden van moeder natuur zelf.
Voor meer informatie:
Marianne Härning-Nilsson
Mariannes FarmTel: +46 42-38 61 96
Email:
[email protected]mariannesfarm.se