Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jogchem van Daalen, manager inkoop van Heemskerk:

"De hele zomer stevige spinazie"

Snijderij W. Heemskerk uit Rijnsburg snijdt alles wat groenten en fruit heet. Het betreft zowel zakjes van supermarktketens als broodjes hamburger van fastfoodketens. Jogchem van Daalen, manager inkoop van Heemskerk, komt elk najaar op de demodagen van Rijk Zwaan in Fijnaart. Dit najaar vond hij iets waar hij al lang naar op zoek was: een spinazie met stevig blad voor in de zomer.



Dik blad
"Spinazie is een groeiend product voor ons. Het kan wel een lastig gewas zijn om te verwerken, zeker in de zomer. Tijdens een lang aanhoudende warme periode groeit de spinazie razendsnel en is het blad dun. Dat blad kneust gemakkelijker tijdens ons was- en droogproces. Aan het eind van de THT-periode ziet de spinazie er dan niet meer top uit. Voor het voorjaar en najaar zijn er voldoende rassen met dikker blad, dat wél goed verwerkbaar is. Vaak is dat blad semi-savooi, wat gebobbeld dus. Ik was bang dat het moeilijk zou zijn daar het zand uit te wassen, maar dat is geen enkel probleem."

Continuïteit gewenst
"Continuïteit is voor ons belangrijk. We willen week in week uit gave spinazie kunnen leveren. Voor de zomer waren er echter lang geen savooi-rassen. Pas dit jaar was Goanna RZ op wat grotere schaal beschikbaar. Op de demodagen van Rijk Zwaan zag ik nog twee veelbelovende nieuwkomers voor de zomer: 51-712 RZ en 51-713 RZ. Stevig, donkergroen, fluwelig blad dat iets weg heeft van wilde spinazie.

Dit soort eigenschappen kun je vanachter je bureau niet beoordelen. Daarvoor moet je echt naar het veld. Ik draag telers niet op wat ze moeten telen, maar ik bespreek wel graag met hen de mogelijkheden. Er is al proefzaad van deze rassen. Dus we kunnen zien hoe deze nieuwe rassen het in de praktijk gaan doen."

Klik hier voor meer informatie
Publicatiedatum: