Mar Bandin, de manager van de Agricultural Society of Transformation a Pementeira met het kwaliteitsmerk van Galicië, benadrukt dat de kwaliteit goed was dit seizoen en dat de prijzen zijn gestegen met meer dan 2 euro per zak.
De daling in de productie was te wijten aan het weer dat zeer warm was met weinig regen, wat stressvol was voor de planten en de productie verlaagde. De Agricultural Society of Transformation A Pementeira produceert ongeveer 90% van de beschermde paprika Herbon. De overige 10% wordt geproduceerd door kleine producenten.
Deze situatie werd echter gecompenseerd door iets hogere prijzen dit seizoen. In 2015 waren er zeer hoge productie pieken die zorgden voor de daling van de prijzen. Het seizoen van 2016 was stabieler, met minder schommelingen, zei hij. "Maar", legt hij uit, "dit seizoen moesten we meer irrigeren om de kwaliteit van de paprika te behouden, waardoor de productiekosten stegen."
2000 kg jam
Vorig jaar begon de Agrarische Society of Transformation A Pementeira met de verkoop van jam, gemaakt van de paprika van Hebron. Deze wordt goed ontvangen. Volgens Mar Bandin hebben de telers dit jaar 2.000 kilo Herbon paprika's gereserveerd om jam van te maken.
"Dit stelt ons in staat om de productie te diversifiëren. Wanneer er sprake is van pieken in de productie en overschot, kunnen we deze gebruiken voor de productie van jam," zegt hij. Daarnaast willen we het product ook buiten Galicië promoten."