Overgang sla uit Midden Europa naar Spanje verloopt moeizaam
"De export naar Europa begint drie weken later in vergelijking met vorige seizoenen," bevestigt Domingo Llamas, president van Hoyamar. "Frankrijk, Duitsland, Polen en Italiƫ en andere landen produceren nog steeds lokaal door de gunstige weersomstandigheden in september en oktober. Totdat de temperaturen verder dalen en de kwaliteit van de groente verslechterd, hebben ze onze productie niet nodig," legt Domingo uit.
"Het is geen goed teken om het seizoen zo te starten. Wij hopen dat de situatie volgende week veranderd is en anders de week erna."
De kwaliteit van ijsbergsla daalt
Volgens de producenten en exporteurs heeft ijsbergsla zijn beste tijd gehad. "De consumptie van ijsbergsla wordt elk jaar minder ten gunste van andere slavariƫteiten. Aan de andere kant leiden veranderingen in het klimaat en problemen in de watervoorziening ook tot kwaliteitsvermindering van de ijsbergsla, wat telers ertoe aanzet om over te stappen naar andere producten."
Bron: Europa Press