Uit de meest recente landbouw structuurenquête werd bekend, dat verse groenten geteeld wordt op gemiddeld 12,4% van de landbouwbedrijven binnen de EU. Daarnaast liet de enquête ook zien dat bijna de helft van deze bedrijven in slechts drie landen, Roemenië (22,1 %), Polen (15,4 %) en Spanje (11,9 %) liggen.
De cijfers van Eurostat laten zien dat de hoeveelheid grond voor groententeelt neerkomt op bijna 2% van de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond. Maar de cijfers voor de verschillende landen liggen ver uiteen waarbij de cijfers van landen als Malta (22,3%) en Nederland (7,7%) veel hoger liggen dan het EU gemiddelde.
In 2015 werd in de EU op 2,2 miljoen hectare verse groenten geteeld, waarvan bijna de helft in Italië, Spanje en Polen, volgens de cijfers van Eurostat. De tomatenteelt neemt het grootste areaal in beslag, bijna 11,7% van het totale groententeelt gebied. Deze teelt vind voornamelijk in Italië plaats, 41,9% en Spanje, 22,8% volgens de cijfers.
Van het totale areaal beschikbaar voor groentenproductie werd 85.000 hectare gebruikt voor de productie van verse biologische groenten volgens de cijfers van Eurostat. De cijfers laten zien dat biologische teelt wordt toegepast op 2,5% van de bedrijven binnen de EU. 12,6 % van alle gecertificeerde biologische bedrijven teelt verse biologische groenten.
Wat betreft de fruitproductie werd bekend dat slechts 1% van de Ierse landbouwbedrijven een boomgaard heeft, waar het EU gemiddelde ligt op 14,6%. Binnen de EU zijn appels de meest geteelde vruchten. Polen is de grootste producent van appels met 25 %, gevolgd door Italië, Frankrijk en Duitsland.
Bron: www.agriland.ie