Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse consument vraagt lokaal geteelde bio AGF

Franse markten staan bekend om hun versproducten, maar het leven is niet altijd even makkelijk voor de Franse telers in het licht van klimaatverandering en concurrentie.

Haute cuisine
Verscholen onder een apart spoorgewelf gonst de Estacade Markt in Grenoble van de bedrijvigheid. Met karren en rieten manden dringen de klanten langs de kramen op zoek naar de dikste tomaten, rijpe aubergine en verse sla. Naar de markt gaan, is een van de pijlers van de Franse cultuur," zegt Basset, marktverkoopster en teler. In Frankrijk maken dergelijke markten deel uit van de culinaire cultuur. Beschouwd als de wereldwijde standaard van de haute cuisine, zijn Franse gastronomische maaltijden door de UNESCO uitgeroepen als onderdeel van 's werelds immaterieel erfgoed, een eer die het alleen deelt met Mexico.

Klanten
Telers als Basset hebben gemerkt dat klanten meer lokale en biologische producten eisen, wat ze toeschrijft aan de media-aandacht voor agribusiness. "Mensen zijn op zoek naar authenticiteit en de boeren ontmoeten, 'zei ze. Customer Laurent Thomas maakt het een prioriteit om producten van lokale telers te kopen.Thomas heeft tot doel de lokale economie en het milieu te ondersteunen. "Door te kopen op de markt verkrijg ik lokaal geteeld, seizoensgebonden fruit en groenten, gekweekt op een duurzame manier," legt hij uit.

Industrie-experts
Experts uit de industrie hebben ook kennis genomen van de trend in de richting van duurzaamheid. "Consumenten zijn aan het veranderen. Mensen zijn goed geïnformeerd en eisen nieuwe opties, maar ze zijn ook tegenstrijdig. Ze willen kwaliteitsproducten zonder daar veel geld voor over te hebben", zegt Marie-Laure Hustache van saf agr'iDées, Frankrijk's oudste agrarische denktank.

Franse telers
"Als je de uren telt, verdien je met tuinbouw niet eens het minimumloon. Maar er zijn andere voordelen, zoals het maken van mijn eigen agenda, buiten zijn en lagere kosten voor levensonderhoud, ' zei ze tegen DW.

Stijgende temperaturen en verminderde neerslag benadelen de boeren in het zuidoosten van Frankrijk. Volgens saf agr'iDées, is het een van de droogste jaren ooit. Terwijl Basset blij is met het langere groeiseizoen, hebben echter de onvoorspelbare weersomstandigheden haar kassen beschadigd. "De wind in dit gebied is een stuk sterker dan voorheen, 'zei ze.

Franse bedrijven worden ook geconfronteerd met economische druk vanuit de supermarkten. Onder het huidige model, dicteren de supermarkten de prijzen waartegen ze de producten kopen, vaak verkopen ze de producten voor 10 maal het bedrag dat de teler van hun ontvangt. Ze moeten concurreren met goedkopere groenten en fruit uit de naburige landen ingevoerd terwijl het kweken van voedsel in Frankrijk duurder is.

Voortrekkersrol
De telers spelen een voortrekkersrol bij de terugkeer naar duurzaamheid
Nu de landbouw in Europa verder gaat dan het geïndustrialiseerde model, proberen boeren vast te stellen wat hun plaats is een veranderende - duurzame - industrie.

"Telers hebben een belangrijke rol te spelen in de post-industriële landbouw - vooral op lokaal niveau", zegt Gilles Allaire, een expert op het gebied van landbouw in Frankrijk. Vanuit milieu-oogpunt, zegt Allaire:"staan telers ook centraal in het behoud van de biodiversiteit van planten. Hustache benadrukte dat "de telers actieve deelnemers in de voedingsindustrie moeten worden, "waarbij de kleine en grote bedrijven elkaar aanvullen op de markt."Basset vindt het belangrijk dat Frankrijk zelfstandig wordt in de voedselvoorziening als teler en als liefhebber van de keuken van haar land. "Het zou mooi zijn als er meer kleine producenten komen. Want op het moment kan Frankrijk zichzelf niet voeden"

Publicatiedatum: