
Hans Persson (links) met zijn zoon Mathias Persson.
Tijdens zijn eerste jaar verkocht Hans in totaal voor €1.054 aan witte champignons. Gelukkig had hij zijn varkenshouderij nog wat hem in staat stelde zijn nieuwe onderneming rustig uit te breiden. De kwekerij startte met slechts twee ruimtes, elk gevuld met 50 vuilniszakken met een productie-oppervlakte van in totaal 20 m2. Toen de vraag naar zijn champignons steeg, besloot Hans het aantal varkens te verminderen om ruimte te maken voor zijn champignons. Vandaag de dag kweekt Hans zijn champignons op een oppervlakte van 1.100 m2 (met inbegrip van champignons afkomstig van andere telers), waarbij op de eigen locatie een een oppervlakte van 526 m2 beschikbaar is. Jaarlijks worden voor Hällestad zo'n 250 ton champignons geproduceerd.
Sinds 2012 wordt het bedrijf geleid door zoon Mathias.

Retailers schakelen maar langzaam over op speciale paddenstoelen
Het bedrijf kweekt momenteel 14 verschillende soorten: witte en bruine champignons, bospaddenstoelen, portabella's, kastanjechampignons, oesterzwammen (geel, roze, grijs en king), Shiitake, Nameko, Pioppino, Pompon blanc en Shimeji. De oesterzwammen, portabella's en Shiitake hebben alle een bio-keurmerk.

Volgens Mathias zorgt het feit dat veel paddenstoelensoorten niet in de winkel te koop zijn er voor dat consumenten ze niet kopen omdat zij over te weinig productinformatie beschikken. Dit is de reden waarom het familiebedrijf regelmatig proeverijen op locatie organiseert zodat klanten de gelegenheid hebben kennis te maken met de verschillende paddenstoelen en tips krijgen over de bereiding ervan.
"Iedere paddenstoel heeft zijn eigen unieke smaak en textuur. De meeste consumenten denken echter dat ze allemaal hetzelfde zijn," legt Mathias uit.
"Geleidelijk aan winnen we de belangstelling van retailers, maar dit proces kost tijd. Retailers moeten er van overtuigd worden dat consumenten bereid zijn om van witte en bruine champignons over te schakelen naar bijvoorbeeld oesterzwammen. In 2013 maakten we hetzelfde mee met Shiitake. We hebben retailers verteld dat dit de op één na meest geteelde paddenstoel te wereld is. We moeten per soort informatie geven. Het is van belang om samen te werken met retailers zodat zij gunstige bewaaromstandigheden voor onze champignons creëren. Luchtvochtigheid, geen ventilatie en niet teveel licht (bijvoorbeeld door het overschakelen van halogeen op LED) zijn belangrijk om de houdbaarheid te verlengen. Het is een voortdurend proces. Veel retailers behandelen champignons hetzelfde als wortelen of tomaten op de AGF-afdeling. Er moet nog veel gebeuren."

Kleinere vraag tijdens de zomermaanden
In januari bereikt de afzet een piek en de afzet loopt door tot half mei wanneer de schoolvakantie aanbreekt. Hoogzomer is de champignonconsumptie laag. Veel Zweden geven in deze periode de voorkeur aan aardappelen en haring. Vanaf augustus neemt de vraag weer toe. Rond de jaarwisseling is de vraag het grootst omdat champignons beschouwd worden als luxeproduct voor het Nieuwjaarsdiner. Vlees en bonen daarentegen zijn van oudsher traditionele kost tijdens de feestmaand maar champignons krijgen een steeds prominentere rol op de feestdis.
Wilde paddenstoelen zoals cantharellen en eekhoorntjesbrood (Karljohan) komen in september op de markt en zijn erg populair bij de consument, wat eveneens een gunstig effect heeft op de afzet van overige paddenstoelensoorten.
Voor meer informatie:
Mathias Persson
Hällestadsvamp AB
Tel: +46 101029321
Email: [email protected]
www.hallestad.com