Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met speciale LED-belichting

Japanse voedselproducenten oogsten voordelen van verticale landbouw

Philips Lighting maakte deze week de resultaten bekend van proefgewassen (sla en kruiden) die zijn geteeld bij twee Japanse stadsboerderijen, ook wel city farms genoemd, die zijn voorzien van LED-tuinbouwbelichting. Consumenten in Tokio verwelkomen de biologische sla die met LED-belichting is geteeld door Innovatus Inc., een van de grootste city farms ter wereld. Ook kunnen buurtwinkels in de regio Kanto, waar ongeveer een derde deel van de Japanse bevolking woont, bij Delicious Cook Co. Ltd. nu verwerkte voedingsmiddelen kopen met versere, smaakvollere groenten en kruiden die zijn geteeld met LED-belichting. Dit is het resultaat van proeven van respectievelijk 14 en 10 maanden bij Innovatus Inc. en Delicious Cook Co. Ltd.



Lokaal geteelde verse, veilige levensmiddelen
Een city farm of vertical farm is een volledig gecontroleerde voorziening waar groenten en kruiden in lagen boven elkaar worden geteeld zonder gebruik te maken van daglicht. De groeiomstandigheden worden zorgvuldig geregeld met behulp van op maat gemaakte teeltrecepten. Die bevatten alles voor het telen van hoge-kwaliteit planten: het juiste lichtrecept, de ideale temperatuur, hoeveelheid water, CO2 en het beste teeltmedium. Deze manier van groente kweken leidt tot schonere, smaakvolle en biologische gewassen met een hoge consistente kwaliteit en maximale voedingswaarde. Telers realiseren hogere opbrengsten en minder afval dankzij de volledig gecontroleerde teeltomgeving.



Snel groeiende Japanse markt
"Japanse consumenten tonen in toenemende mate interesse voor een diversiteit aan levensmiddelen met een zeer goede smaak, die bovendien veilig en voedzaam zijn en aangeboden worden tegen een redelijke prijs", zegt Udo van Slooten, managing director Philips horticulture LED solutions. "City farms zijn een ideale manier om te voldoen aan deze groeiende vraag naar veilige, verse voedingsmiddelen, met name in een land met zeer verstedelijkte gebieden waar ruimte kostbaar is. Het eerste commerciële city farm project van Philips werd in 2014 geopend bij de Osaka University in Japan. Nu is Japan een van de snelst groeiende markten voor onze LED-systemen voor de voedselteelt. Onze samenwerking met Japanse telers en partners heeft ons geholpen onze LED-installaties en lichtrecepten verder te verfijnen om beter tegemoet te komen aan de eisen van de Japanse markt."



Innovatus levert schone, met LED belichte sla binnen twee uur na vertrek aan consument
Na een proef die in maart 2015 startte bij haar Fuji Farm met een totaal vloeroppervlak van 1851 m2 produceert Innovatus 12.000 kroppen sla per dag. Dit is één van de grootste volledig gesloten city farms in de wereld die gebruik maken van LED-belichting.



"De proef, die gebruik maakte van de Philips GreenPower LED production module, heeft ons in staat gesteld vijf verschillende slavariëteiten te telen, hoofdzakelijk krulsa, groene bladsla en bindsla, die een zeer constante kwaliteit hebben. Ze worden lokaal geproduceerd met slechts een fractie van het waterverbruik ten opzicht van de in volle grond geteelde slasoorten", zegt Hitoshi Wada, directeur van Innovatus. "Ook de kwaliteit en de besturingsmogelijkheden die het ons heeft gegeven met onze slagewassen hebben ons in staat gesteld de sla binnen twee uur na vertrek in de supermarkten van Tokio te bezorgen. Aangezien de sla wordt geteeld en verpakt in een uiterst hygiënische omgeving is het bovendien niet nodig deze te wassen voor het eten."



Delicious Cook oogst het hele jaar rond kruiden van constante kwaliteit tegen lagere kosten
In oktober 2015 opende Delicious Cook een nieuwe city farm in Narashino City in Chiba, een prefectuur van de verstedelijkte Kanto regio in Japan. Gedurende een proef van 10 maanden onder leiding van CCS, een zakelijk partner van Philips Lighting, gebruikte Delicious Cook Philips GreenPower LED production modules in drie lagen op een totaal teeltoppervlak van ruwweg 80 m2 voor het telen van een aantal vrij bijzondere kruiden. Daartoe behoren eetbare chrysanten en koriander voor levensmiddelen die door het bedrijf verwerkt worden. De Philips GreenPower LED production module biedt Delicious Cook de flexibiliteit om LED-lichtrecepten voor de tuinbouw uit te proberen, en dat opende voor hen nieuwe mogelijkheden om te differentiëren in smaak en te werken aan verhoging van de opbrengst.



De facility manager van Delicious Cook, Katsuhiro Takahashi, zegt daarover: "De strategie van Delicious Cook is geleidelijk over te stappen van buiten geproduceerd voedsel naar levensmiddelen die veilig binnen zijn geteeld. Niemand kon zich voorstellen dat Philips Lighting en CCS ons met LED-belichting zo snel zouden kunnen helpen om nu al resultaat te boeken. Nu kan Delicious Cook vertrouwen op haar eigen hoge-kwaliteit levensmiddelen door onszelf binnenshuis geteeld en zijn we niet meer afhankelijk van externe leveranciers."

Voor meer informatie:
Philips Horticulture LED Solutions
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture
Tel: +31 6 31 65 29 69
daniela.damoiseaux@philips.com
www.philips.com/horti
Publicatiedatum: