Rabobank, provincie en ZLTO praten over herstructurering Brabantse tuinbouw

Tholen - De Rabobank is met provincie Brabant en ZLTO in gesprek over herstructurering in de Brabantse tuinbouw. De hagel heeft hiertoe mogelijkheden geschept.

De tuinbouwondernemers die de afgelopen weken door hagel getroffen zijn, zijn over het algemeen goed verzekerd. Een eis om daadwerkelijk uitbetaald te krijgen is heropbouw van het bedrijf. Maar, constateert de provincie Brabant, er kunnen zich situaties voordoen waarbij dit vanuit provinciaal oogpunt wellicht minder wenselijk is. In Asten bijvoorbeeld. "Daar is veel schade aan meerdere bedrijven in het enigszins verouderde glastuinbouwconcentratiegebied. Dit kan kansen bieden voor sanering en samenvoeging van kavels voor structuurverbetering", ziet de Provincie. "Deze kansen moeten opgepakt en benut worden door verzekeraars, banken, LTO, gemeenten en ook zeker de provincie." Een eerste gesprek hierover tussen de Rabobank, provincie en ZLTO heeft al ambtelijk plaatsgevonden. Ook voor de verzekeraars ziet de provincie een belangrijke rol. "Het kunnen inzetten van de schadeuitkering van de verzekering hiervoor zal zeker een positieve bijdrage leveren. Coulance van de verzekeraars is hierbij essentieel."

Geothermie
Naast herstructurering biedt de hagelschade ook mogelijkheden voor innovatie. Bij herinvesteringen kan er extra aandacht gegeven worden aan het gebruik van nieuwe materialen en technieken. Daarbij kijkt de provinice naar Het Nieuwe Telen en nieuwe kasdekken en staat ook geothermie op de agenda. Daar is kortgeleden een Green Deal over ondertekend. "Samen met onze partners zullen wij gaan onderzoeken op welke wijze aan vernieuwing/verduurzaming een stimulans gegeven kan worden", schrijft de provincie, verwijzend naar subsidies als POP-3, Energiefonds en het Innovatiefonds.Benefietconcert
Inmiddels ook weer wat positief nieuws uit de regio. Zorgkwekerij Planterij de Pimpernel heeft bijna 4.500 euro opgehaald voor herstel van de kwekerij. Tijdens de hagelstom beschadigden de kas en de planten van het bedrijf zwaar. "Het benefietconcert dat op zaterdag 16 juli in De Pracht activiteiten- en ontmoetingscentrum werd gehouden heeft 2.100 euro opgebracht. In de aanloop naar dat prachtige concert doneerden particulieren en bedrijven al zo'n 2.400 euro om de schade van de hagelstorm te kunnen dekken", laten ze weten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven