65.000 mensen tegen Syngenta-patent Zuid-Amerikaanse tomaten

In mei hebben een record aantal mensen (65.000) van 30 landen en 32 organisaties een klacht ingediend bij het Europees Octrooibureau met betrekking tot de goedkeuring van een in Zuid-Amerika ontdekte, met traditionele methoden geteelde Syngenta-tomaat.

De tomaat werd in augustus 2015 geaccepteerd als een 'uitvinding' met patent EP1515600 en de beschrijving "flavonoïde route in de productie en domesticatiemethode van de tomaat." Dit geeft het Zwitserse bedrijf Syngenta de macht over alle planten met de genoemde kenmerken, inclusief van zaden, fruit en betrokken levensmiddelen.

Volgens La Gran Época María Carrascosa "is deze zogenaamde 'uitvinding' gewoon een kruising van tomaten uit Peru en Chili met rassen uit andere landen. Volgens François Meienbergm van APBREBES werden de tomaten ontdekt voordat zaadmonsters naar de VS werden gebracht. Syngenta kreeg toegang tot de zaden en kondigde ze vervolgens aan als hun 'uitvinding'. 

"Deze biologische schatten werden in feite gestolen," zegt hij in het document dat op 12 mei in Zwitserland aan het Europees Octrooibureau werd aangeboden. Leden van het EOB schijnen tot nu toe een ontmoeting met de tegenstanders uit de weg te zijn gegaan.

Tomatenteler Ulrike Behrendt: "Dergelijke patenten vormen een gevaar voor de toekomst van de plantenteelt. Het patent voldoet niet aan de eisen voor een uitvinding daar het alleen de bestaande kenmerken van de planten beschrijft. Toekomstige veredelingsprogramma's en veredelaars zullen negatief worden beïnvloed door dit soort patentmonopolies."

Jörg Rohwedder van 'Wemove': "Ons verzet toont aan dat Europese burgers niet langer willen dat grote bedrijven met octrooirechten controle uitoefenen over hun voedsel. Deze patenten moeten nu gestopt worden." Het EOB heeft echter ongeveer 180 patenten verleend voor conventioneel veredelde planten en er zijn volgens cijfers van Global Agriculture zo'n 1.400 lopende patentaanvragen.

Bron: lagranepoca.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven