In 2050 is er twee keer meer voedsel nodig dan nu en dat terwijl we minder hulpbronnen tot onze beschikking zullen hebben. De studie is zeer bemoedigend.
Efficiënt waterverbruik: een voedingsbodem van grond versus steenwol
Nederland loopt voorop als het gaat om duurzaam telen en dat heeft mede te maken met het feit dat veel groenten op een voedingsbodem van natuurlijke steenwol worden gekweekt in plaats van aarde. In bijna alle Nederlandse kassen wordt een alternatieve voedingsbodem gebruikt in plaats van grond. De studie toont aan dat bij telen in grond het waterverbruik aanzienlijk hoger is, namelijk 50 – 100%. In de grond komt het water niet allemaal bij de wortels terecht en is er dus sneller sprake van overmatig waterverbruik. Bij steenwolsubstraten ligt dat anders, want overtollig water kan eenvoudig hergebruikt worden en daardoor is het waterverbruik vele malen efficiënter, aldus de recente resultaten. Er is namelijk minimaal 50% minder water nodig. Daarnaast bieden innovatieve irrigatietechnieken de mogelijkheid om het watergebruik in steenwol te meten en te reguleren. De teler weet precies hoeveel water een plant, die op steenwol groeit, nodig heeft en dat voorkomt overmatig waterverbruik. De studie concludeert dat op een voedingsbodem van steenwol hogere opbrengsten worden gerealiseerd met minder water. De hoeveelheid water die nodig is om 1kg tomaten te produceren op een voedingsbodem van aarde is hoger dan bij steenwolsubstraat. Het verschil is vaak factor twee of meer. Dus met dezelfde hoeveelheid water kan ruim twee keer meer groenten geproduceerd worden als de Nederlandse omarming van steenwolgebruik wereldwijd doorzet.
Duurzaam telen met steenwolsubstraat
Het voordeel van telen op steenwol is dat water en voedingsstoffen volledig ten goede komen aan de plant en zodoende niet verloren gaan. Overtollig water kan worden opgevangen en hergebruikt, omdat steenwol een schone voedingsbodem is. De studieresultaten laten zien dat hergebruik resulteert in een waterbesparing van 21%. Andere voordelen van steenwolsubstraat zijn:
- Per vierkante meter produceert de plant meer vruchten van hoge kwaliteit (1m³ basalt levert 50m³ steenwol op, waarop 350.000 kg tomaten worden geteeld).
- Ieder seizoen wordt het steenwolsubstraat vernieuwd, waardoor de kans op ziekten aanzienlijk wordt verminderd en waardoor de teler een nieuw seizoen schoon en fris begint.
- Steenwolsubstraat wordt door Grodan gerecycled en verwerkt tot basismateriaal voor de productie van bakstenen. Deze vorm van duurzaam telen, Precision Growing, is gericht op het meer doen met minder met zorg voor mens en milieu.
''De groeiende wereldbevolking vraagt om voldoende, gezond en lokaal beschikbare voeding, maar we moeten zuinig zijn met de middelen die we hebben. Door middel van onze steenwolsubstraatoplossingen zijn wij in staat hier actief en op duurzame wijze aan bij te dragen. Bij Grodan hebben we een unieke combinatie ontwikkeld tussen natuurlijke materialen en geavanceerde technologie waarmee we telers in staat stellen om met de meest effectieve teeltwijze gezonde gewassen op duurzame wijze te oogsten. Daar zijn we trots op,'' aldus Stefanie Wienhoven communicatiemanager van Grodan.