Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ad van der Staaij, Savasun S.A.:

"Afzet Spaanse vollegrondsgroenten over de hele linie moeizaam verlopen"

Tholen - De afzet van de Spaanse vollegrondsgroenten is deze winter door de band genomen heel matig verlopen. Dat vertelt Ad van der Staaij van Savasun S.A. vanuit Vilanova d'Escornalbou (Tarragona). Evenals vorig jaar telt het vollegrondsareaal van
Savasun S.A. - onderdeel van de Staay Food Group - 1.200 hectare. "Wellicht door de warme winter was er meer handel op de markt dan vraag, waardoor er veel 'geduwd' werd op de markt."


Bloemkool

"Pas nu is het wat kouder aan het worden met dagtemperaturen rond de 12 graden en nachttemperaturen rond de 6 graden. Zo koud is het in januari en februari nog niet geweest, maar dat is voor de handel wel gunstig. Inmiddels staan de pruimen hier al in bloei en dat duurt met de appelen ook niet zo lang meer", verwacht Ad. "Positieve uitschieters waren er de afgelopen weken niet zoveel. Alleen de afzet van de slasoorten verliep beter dan verwacht, maar dat is wellicht ook een gevolg van de warme winter. Verder was het voor veel producten huilen met de pet op. Zo hadden we prijstechnisch een enorm slecht bloemkoolseizoen. Gelukkig loopt de contracthandel altijd wel door."



In Tarragona teelt Savasun onder meer bloemkool, spinazie, (krul)andijvie, lollo rosso, lollo bionda, eikenbladsla (groen en rood), venkel, boerenkool, selderij (voor de snijdeS rij), peterselie (krul en blad), kroten, romanesco, groene bloemkool, bosuien, winter- en voorjaarsprei, bleekselderij, (wit en groen), tuinbonen, doperwten, aardappelen en spitskool. "Met de meeste producten gaan we tot eind juni, begin juli door. Daarnaast hebben we in de zomer altijd bonen, doperwten, aardappelen, tuinbonen en nieuwe prei staan", vertelt Ad.


Bosuien

Het teeltplan van Ad verschilde niet zoveel met andere jaren. "Het kan eens een hectare schelen, maar verder planten we elk jaar zo'n beetje hetzelfde areaal aan. In het fruit zie je dat telers makkelijker switchen naar bijvoorbeeld producten als druiven of kaki's, maar dat zie je in de groenten minder. Zo is de boerenkoolhype uit de Verenigde Staten nog niet naar Spanje overgewaaid. Ik ben in ieder geval nog niet los", vertelt Ad.


Venkel

Het gros van het volume wordt door het Staay-team in Papendrecht verkocht. Ad maak zelf de contracten met de Franse en Spaanse klanten. Zelf heeft hij het nieuwe pand in Papendrecht alleen nog maar op foto's gezien. "Ik ben tot nu toe te druk geweest om er te gaan kijken. Het pand ziet er op de afbeeldingen prachtig uit en ik verwacht dat de handling een stuk efficiënter wordt. Ik bedank dan ook iedereen die aan de bouw van het nieuwe pand heeft meegewerkt!"



Voor meer informatie:
Ad van der Staay
Savasun S.A.
Finca Mas Damia S/N
43311 Vilanova Déscornalbou
Spanje
T +34 9 77 83 74 32
F +34 9 77 83 70 94
[email protected]
www.savasun.es