Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
INAPRO

Vis en groente - kan het wel?

Groententeelt in een kas combineren met de productie van vis. Een aantal telers hebben het op kleine schaal geprobeerd, maar grootschalige toepassing laat nog op zich wachten. Sterker nog: in Nederland ging kortgeleden de grootste aquaponicskwekerij van het land failliet. Toch komt er nog een poging. De EU financiert het project Inapro. Dit heeft tot doel de beperkingen van grootschalige aquaponicsproductie te overwinnen door aquaponics te innoveren en verbeteren. 

Het systeem, gebruikt bij Inapro, zou aquaponics optimaliseren door de integratie van geavanceerde technologieën en een modulaire oplossing voor het beheer van water, energie en voedingsstoffen. Het uiteindelijke doel van het project is de commercialisering van een innovatief, modelmatig aquaponicssysteem.



DRAPS
De belangrijkste innovatie door INAPRO is een dubbel aquaponics recirculatiesysteem (DRAPS) voor water bestaand uit een recirculerend aquacultuursysteem (RAS) voor de vis en een recirculerend hydrocultuursysteem voor de planten. Deze twee systemen werken onafhankelijk van elkaar en worden alleen verbonden door een eenrichtingsklep. In het INAPRO-systeem wordt het aquacultuur afvalwater gebruikt als meststof voor de met hydrocultuur geteelde gewassen. Vervolgens wordt de evapotranspiratie opgevangen en opnieuw gebruikt voor de aquacultuur. Dit systeem maakt in beide delen handhaving van optimale omstandigheden mogelijk zonder negatieve interactie tussen vissen en planten. 





Met het INAPRO-systeem is voor de productie van vis en groenten nog nauwelijks water van buiten nodig: dagelijks slechts 1-3% van de totale hoeveelheid water die in het systeem circuleert. INAPRO is ontwikkeld om - onder verschillende klimatologische omstandigheden - schaalbaar te zijn voor kassen van verschillende afmetingen. Door het zeer efficiënte hergebruik van water is dit systeem ideaal voor voedselproductie in landelijke gebieden met waterschaarste. Afhankelijk van waar de kas is gevestigd kan het systeem bovendien gevoed worden door verschillende waterbronnen (ook regenwater) en duurzame energiebronnen (zon, wind, biomassa). Hierdoor worden zowel kosten als de uitstoot van broeikasgassen laag gehouden.

INAPRO maakt de lokale productie mogelijk van gezond en duurzaam voedsel vrij van verontreinigingen en chemische residuen. INAPRO gebruikt in feite geen antibiotica en slechts een minimale hoeveelheid meststoffen. Daar het voedsel in een gesloten systeem wordt geproduceerd, is er geen vervuiling van het milieu en zijn er geen negatieve gevolgen voor bodem en grondwater.

Omdat met INAPRO overal kan worden geproduceerd, is dit systeem een lokale, duurzame oplossing voor de toenemende vraag naar visproducten zonder extra druk op visbestanden. In plaats daarvan dringt het emissies en transportkosten terug en voorkomt het de negatieve milieueffecten van conventionele viskwekerijen.

Het INAPRO-systeem is aanpasbaar aan de installaties van verschillende grootte en locaties. Momenteel heeft INAPRO een testfaciliteit in Abtshagen (Duitsland) die tilapia en tomaten produceert. Tegen het voorjaar van 2016 zullen er twee andere demonstratiefaciliteiten in Europa worden gebouwd in Waren (Duitsland) en in Murcia (Spanje). De demonstratie-installaties zullen naar verwachting zo'n 6t tilapia en 12t tomaten per jaar produceren. Om de overgang van conventionele aquacultuur en tuinbouw naar aquaponics te vergemakkelijken, staat het INAPRO-systeem telers toe hun inkomsten te berekenen rekening houdend met alle productie-gerelateerde kosten.

Voor meer informatie:
INAPRO
Sofia Minero
Consultant in EU Affairs
sofia.minero@alienoreu.com
Publicatiedatum: