Dutch Plantin introduceert gelaagde kokosmat in Gorinchem

"Steeds meer vraag naar organische substraatmat in Nederland en België"

Hoewel buitenlandse telers al in grote getale bekend zijn met de gelaagde kokossubstraatmat van Dutch Plantin, zijn nu de Nederlandse en Belgische telers aan de beurt om kennis te maken met het product tijdens de Tuinbouw Relatie Dagen in Gorinchem. "We hebben al miljoenen van deze matten geëxporteerd sinds de introductie in 2010, maar we denken dat het product nu ook rijp is voor de Nederlandse en Vlaamse markt", verteld Wim Roosen van Dutch Plantin. "We merken dat er onder deze tuinders ook steeds meer behoefte komt aan biologische substraten en technisch gezien biedt onze gelaagde Optima mat dan een perfect alternatief voor de high tech tuinder omdat hij zeer stuurbaar is. Deze mat combineert een speciale zeving van kokosgruis met kokoschips. Kwekers behalen hiermee betere resultaten dan met de standaard kokos- of steenwolmatten".
Gecontroleerde teelt

Dutch Plantin Optima heeft van boven tot onder een gunstige verhouding water en lucht. "Dit maakt een goed gecontroleerde groei mogelijk, vegetatief en generatief. Het interen op vocht gaat gemakkelijk. Hetzelfde geldt voor het opnieuw bevochtigen. Kokos neemt namelijk keer op keer water op" legt Roosen uit. "Hierdoor is ook de voedingsbalans goed te beheersen. Daarnaast heeft Dutch Plantin Optima in heel de mat een hoog luchtpercentage. Dit is weer gunstig voor de groei in een periode van weinig verdamping. Bij een plotselinge omslag naar veel verdamping is de vochttoestand weer snel aangevuld. Kokos droogt minder snel uit dan steenwol door de vochthoudende eigenschap ervan. En dat zorgt voor een stabiele groei en een hogere kwaliteit. "

Betere groei

Roosen vertelt verder dat onderzoek aangeeft dat planten sneller en intensiever doorwortelen op de Optima kokosmat. "Dit stimuleert de vegetatieve groei vergeleken met andere substraten. Hierdoor draagt de Optima kokosmat bij aan een vroegere productie en dus een hogere opbrengst per m². "

Minder kans op wortelziekten

In de Dutch Plantin Optima zitten nuttige micro-organismen die de plant beschermen tegen diverse wortelziekten. Volgens Roosen zorgen de uitstekende fysische eigenschappen van de kokosmat voor een stabiele lucht- en waterhuishouding. "Zuurstofgebrek is verleden tijd, waardoor zich constant nieuwe wortels ontwikkelen die volop de ruimte krijgen uit te groeien tot gezonde en sterke wortels. Zo dragen we ook bij aan een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast vindt onze productie plaats onder hygiënische omstandigheden. Dutch Plantin draagt het IMO-certificaat: een Zwitsers keurmerk voor 'organic production'. Ook zijn onze gebufferde kokosmatten voorzien van het RHP-keurmerk voor substraten."


Stabiele kokos

Kokos bevat lignine, cellulose en hemicellulose. Lignine is het meest stabiele bestandsdeel en geeft de kokos de zeer stabiele eigenschap voor meerdere jaren. Voorwaarde is wel dat de kokos juist is geproduceerd. Zo verteert jonge kokos te snel, omdat deze nog veel cellulose en hemicellulose bevat. "Wij kiezen onze grondstoffen zorgvuldig en garanderen op deze manier een stabiel eindproduct. Daardoor zijn onze producten, indien gewenst, eventueel meerjarig te gebruiken."

Duurzame kokos

Tijdens de teelt is Dutch Plantin kokos niet onderhevig aan inklinking door pH-schommelingen. Roosen: "Steenwol kan wel wat inklinken, waardoor de mat vooral onderin natter kan worden. Na de teelt is kokos ook prima te hergebruiken in een andere teelt of als onderdeel van compost. Ook wordt gebruikte kokos als bodemverbeteraar toegepast. Deze eigenschappen van kokos leveren telers voordelen op in ecologisch en financieel opzicht."

Bezoek Dutch Plantin op de Tuinbouw Relatie Dagen op stand 349

Dutch Plantin
Wim Roosen
+31 610 569218
wim.roosen@dutchplantin.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.