Geprogrammeerde celdood biedt wellicht perspectief bij bestrijden van E.coli

Wetenschappers van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een zelfmoordmechanisme in de bacterie Escherichia coli ontdekt. Als men erin slaagt om dat mechanisme in te zetten tegen de bacteriën zelf, biedt dat een alternatief voor antibiotica om infecties te bestrijden. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe therapieën die op een totaal andere manier werken dan de bestaande antibiotica. Een veelbelovende traject is die van de geprogrammeerde celdood.

In mensen en dieren zijn celdoodmechanismen al langer bekend: cellen vernietigen zichzelf, bijvoorbeeld om kankercellen te verwijderen of tijdens de embryonale ontwikkeling om bepaalde organen en ook vingers en tenen hun vorm te geven. Recent werd ontdekt dat ook bacteriën beschikken over mechanismes voor geprogrammeerde celdood. De Belgische wetenschappers identificeerden zo'n mechanisme in een E. coli-bacterie. Deze bacterie is verantwoordelijk voor onder andere maag-, darm- en blaasontstekingen en sommige soorten van E. coli kunnen ook voedselvergiftiging veroorzaken.

De geprogrammeerde celdood in E. coli werkt zeer snel en krachtig. De Leuvense onderzoekers willen nu op zoek gaan naar een manier om dit mechanisme te misbruiken en in te zetten tegen de bacterie zelf. Ze willen dus infecties bestrijden door bacteriën zelfmoord te laten plegen. Deze nieuwe, antibacteriële strategie zou een antwoord kunnen bieden op de toenemende resistentie en in de toekomst hopelijk vele levens redden.

Bron: Katholieke Universiteit Leuven

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven