Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schade Bommelerwaard helemaal hersteld

Tholen - Het heeft even geduurd maar de omvangrijke schade die hagel eerder dit jaar aanrichtte in de Bommelerwaard en Lingewaard, is gerepareerd. Dat vertelt Teun van Eik van het Coördinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw. Door de schade is echter ook de toekomst van de stichting onzeker geworden.

Begin september richtte twee fikse hagelbuien een ravage aan bij tientallen tuinders in de Bommelerwaard en daarbuiten. De schade liep in de miljoenen en men sloeg met man en macht aan het werk om de kassen te herstellen. Grootste probleem daarbij was het glas: dat leek niet voldoende voorhanden of in elk geval bleek het lastig iedereen tijdig van voldoende materiaal te voorzien. Het zou zeker een aantal maanden duren voordat iedereen weer up and running was. Reden genoeg om Teun van Eijk van het Coördinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw eens te vragen of alles nu in kannen en kruiken is.

Collegiaal
"Eind oktober, begin november, hebben wij geïnventariseerd hoe het ervoor stond. Toen konden wij concluderen dat de gevolgschade alleszins meeviel en niet nog groter was geworden. We maakten de dat op 1 december alle schade zou zijn verholpen – en dat is gelukt. Er kan geconstateerd worden dat de driehoek ondernemer, verzekeraar en onderhoudsbedrijf alles relatief snel heeft kunnen regelen en – en dat mag ook wel eens gezegd worden – de tuinders zich van hun meest collegiale kant hebben laten zien. Over het algemeen springt men voor elkaar bij en bleek ook hoe enorm veerkrachtig de meeste ondernemers zijn."

CCG
Het CCG is ooit opgericht door kassenbouwers om in geval van een dergelijke calamiteit paraat te staan en de benodigde actie te kunnen coördineren. In de loop der jaren zijn al die kassenbouwers voor het grootste deel naar het buitenland vertrokken en werd er in Nederland steeds minder gebouwd. "Daarom was deze calamiteit voor ons eigenlijk een ideale test-case. Ik denk dat het goed is dat er, wanneer de nood aan de man is, er een platform is waarop iedereen bij elkaar komt. Maar of, en zo ja, welke rol wij daarin in de toekomst zullen spelen, daar moeten wij het hoofd over gaan buigen."