Jaaroverzicht: september

Hervormingsplannen: coalitie en federatie


De bezoekerscijfers van Asia Fruit Logistica zijn bekend. Het event dat plaatsvond van 2 tot 4 september in Hong Kong trok meer dan 9.200 bezoekers uit 70 verschillende landen. Begin september vond de Asia Fruit Logistica plaats in Hongkong. De totale expositieruimte was gegroeid met 32% ten opzichte van vorig jaar. Er waren 574 exposanten uit 40 verschillende landen, een stijging van 20%. De organisatie heeft aangegeven dat het aantal bezoekers 14% hoger ligt dan vorig jaar. Exposanten geven aan tevreden te zijn en ook onder de indruk van het aantal bezoekers. Er wordt aangegeven dat Azië een belangrijke en nog steeds groeiende markt is. Bedrijven zijn daarom op zoek naar uitbreiding van exportmogelijkheden. Ook vanuit de Nederlanders kwamen enthousiaste geluiden. Fabian Dumont van Fruitmasters gaf bijvoorbeeld aan dat er dit jaar veel interesse is in de Conference peer, nu het mogelijk is om te exporteren naar China. Ook was er een receptie op het Nederlandse consulaat. Daar maakten we een fotorepo.


Prijzen voor de Furore van Fruitmasters en eervolle vermeldingen voor twee innovaties - maar vooral op ontspannen wijze bijpraten met de hele sector. Dat was de Aardbeien Demodag die in september gehouden werd in Rijsbergen.

Vijf grote telersverenigingen, goed voor ruim 70% van het Nederlandse glasareaal, hebben een akkoord bereikt voor stevige onderlinge samenwerking. Het nieuwe samenwerkingsverband, dat de naam 'Federatie VruchtgroenteOrganisaties' draagt, heeft een coalitie gesloten met de overheid en de Rabobank. Het gaat om Best of Four, DOOR, The Greenery, Harvest House en Van Nature. Doel van de coalitie is herstructurering en ontwikkeling van de glastuinbouw. Voormalig minister Cees Veerman is gevraagd leiding te geven aan deze coalitie. 'Dit is geen traject van lange halen snel thuis. We kiezen een grondige en doordachte aanpak. De basis is nu gelegd', aldus Cees Veerman. Lees hier meer over de rol van de coalitie en de federatie en lees hier meer over de visie van de Rabobank.
"De Duitse AGF-sector heeft zich razendsnel aangepast aan de veranderde omstandigheden." Dat constateert de Duitse landbouw-staatssecretaris Bleser.
Bleser zei dit op het Obst en Gemüse Kongress. Het congres wordt georganiseerd door AMI, Fruchthandel Magazin en GS1. Mede door de gezellige avond op donderdag is het event uitgegroeid tot een van de belangrijkste van de Duitse AGF-handel. Vrijdag opende Bleser het congres.

Huub Welles en Lilian Litjens zijn samen gestart met Agro & Retail Desk, een bureau in de tuinbouw gericht op het tot stand brengen van commerciële samenwerking in de afzetketen van teler tot retail. "Vanuit telers is er grote behoefte om met de retail samen te werken en de retailers zoeken steeds meer de bron op en gaan op zoek naar nieuwe wegen met betrekking tot hun sourcing. Het blijken alleen twee totaal verschillende werelden die elkaars taal niet spreken. Wij zien mogelijkheden om die schakels met elkaar in contact te brengen en de keten er tussenin te organiseren", vertelt Huub Welles.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven