Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
special jaaroverzicht 16-31 augustus

Goede prijzen maar gigantische schade in augustus

Onverwacht vroeg stegen in augustus de prijzen voor paprika's, komkommers en tomaten. Net toen het jaar zich ten gunste leek te keren voor de tuinbouw, sloeg eind augustus noodweer flink toe. Hagelstenen zo groot als pingpongballen zorgden voor grote schade.


200 bezoekers per dag voor Smaakteam WUR
Tomatenfabriek in de Kunsthal
Midden in de Kunsthal te Rotterdam bevindt zich de Tomatenfabriek. Onder andere Rijk Zwaan, het Smaakcentrum Bleiswijk van de Wageningen UR, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Batist Westland, Harvest House, Looije Tomaten, Kleinstesoepfabriek, Kwekerij Frank van der Burg, Uit Je Eigen Stad werken samen hiervoor.


Syngenta wil bloemenzadendivisie verkopen
Syngenta zet hun bloemenzadendivisie in de verkoop. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. Er wordt al langer gepraat over de toekomst van het Zwitserse veredelings- en chemiebedrijf.

Ralph Coenen: "Ruim assortiment potkruiden en vers gesneden kruiden"
Kruidenteler Vitacress Real vestigt zich op Fresh Park Venlo
Het Britse Vitacress startte al in 1951 met de teelt van waterkers en ging als eerste teeltbedrijf ook buiten het reguliere Britse seizoen waterkers telen in Portugal. Het assortiment breidde in de loop der jaren uit met de teelt van babyleafs en kruiden.



De REO Veiling noteerde de afgelopen zes maanden een omzet van 93 miljoen euro. Dat is 26% meer dan in dezelfde periode in 2014. Ook de prijszetting was niet slecht. "Toegegeven: de eerste jaarhelft van 2014 was bijzonder slecht en dit jaar hadden we ook geen strenge winter", Dit vertelt directeur Paul Demyttenaere aan Focus WTV. "Noord-Europa was zeker een vragende partij voor wintergroenten. Er was daar een schaarste."



Levarht groeit en breidt uit met in totaal 7.000 vierkante meter bedrijfsoppervlakte en 19 extra laad- en losdocks. Dit zal in twee fasen gaan gebeuren en gisteren is de eerste paal voor fase 1 feestelijk geslagen. In het voorjaar van 2016 beschikt Levarht dan over 4.000 extra vierkante meter bestaande uit 10 koelcellen, 8 laad- en losdocks en kantoorruimte. De koelcellen kunnen afzonderlijk ingesteld worden op de juiste bewaartemperatuur zodat men het brede assortiment producten nog beter kan opslaan.


"Diffuus glas heeft de tuinbouw veranderd"
Een van de belangrijkste veranderingen in de tuinbouw in de afgelopen jaren is de opkomst van diffuus glas. Wereldwijd worden steeds meer kwekerijen hiermee uitgerust. Glascom Tuinbouw introduceerde vorig jaar SmartGlass: een geƫtste variant, waarbij de spreiding van het licht zich aanpast aan de omstandigheden.




De export van Nederlandse appelen en peren viel in de eerste helft van 2015 zeventien procent lager uit t.o.v. 2014. Een groot deel van de oogst werd tegen lage prijzen eind 2014 al verkocht. Een lager aanbod door een koud voorjaar is de oorzaak van drie procent minder export van groenten in de eerste helft van 2015. Dit blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis op basis van KCB exportcijfers.



Drones vliegen door Spaanse kassen
In de kasteelt bestaat de noodzaak om bepaalde omgevingsvariabelen van de kas continu nauwkeurig te meten. Een studie uitgevoerd door de Spaanse onderzoekers van het Robotics and Cybernetics Research Group (RobCib) bij het Centrum voor Automation and Robotics (CAR) heeft een drone gebruikt hiervoor.


In de afgelopen jaren daalde in Nederland de consumptie van verse groenten en fruit. Er is nog geen ommekeer te zien. In de eerste helft van 2015 kochten Nederlandse huishoudens 3 procent minder verse groenten en bijna evenveel vers fruit als in 2014. De gemiddelde prijs, die de consument voor een kilo verse groenten betaalde, lag 1 procent boven het niveau van 2014.



In deze week presenteerde GroentenFruit Huis in Bunnik voor een vijftigtal leden zijn plannen voor een collectieve communicatiestrategie. Doel van deze campagne is gedragsverandering bij de consument te bewerkstelligen, te beginnen in Nederland. Ambitie is een consumptiegroei van 5 procent van groenten en fruit. Sympathie voor het plan overheerste na de presentatie.


Fotoreportage: nieuwe pand Gavita en Sail
In het onlangs geopende kantoor van Gavita neemt de nieuwe fotogoniometer - een tool waarmee het lichtbeeld van reflectoren in kaart wordt gebracht - een prominente plaats in. Dat was afgelopen vrijdag te zien toen een gezelschap klanten, partners en toeleveranciers het kantoor bezocht.



Greefa CombiSort
Nieuwe paprikasorteermachine voor Firma Duijndam
Firma Duijndam uit Pijnacker heeft sinds kort een Greefa CombiSort in gebruik genomen. Deze nieuwe machine is speciaal ontwikkeld voor het sorteren van paprika's.De rubberen diabolo's zorgen er voor dat de paprika's goed verenkeld (en dus goed gesorteerd) worden.

Monsanto stopt overnamepogingen Syngenta
Monsanto stopt de poging om de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf woensdag bekend. Een dag eerder werd nog gesproken over een verhoogd bod op het bedrijf.


Noodweer slaat toe in Bommelerwaard
Hagelstenen zo groot als pingpongballen. Die zorgden dit weekend voor heftige schade in de glastuinbouw. In de nacht van zaterdag op zondag moesten enkele kwekers uit Belgiƫ en Oost-Brabant het al ontgelden. Afgelopen nacht was de Bommelerwaard de klos.
Publicatiedatum: