Wetenschappers verlengen groeiseizoen voor baby-leaf salades

Kant-en-klare salademixen zijn in de afgelopen jaren enorm toegenomen in termen van populariteit en verkoop. Een studie van HortScience meldt dat de omzet in Amerikaanse supermarkten steeg van 181 miljoen euro in 1993 tot 250 miljoen euro in 2008. De supermarkten zijn op zoek naar manieren om aan de consumentenvraag te voldoen door uitbreiding van het productieseizoen van de populaire babyleaf salade in de Pacific Northwest. Wetenschappers in Washington testen het cultivar op geschiktheid als lente- en herfstgewassen.

De wetenschappers vonden interacties tussen jaar, seizoen, locatie, aanplantingsdatum en cultivar op basis van de parameters van de gewassen: volume van gewas, dagen tot de oogst en weerstand tegen onkruid) De resultaten suggereren dat de "milieu-omstandigheden en fenotypische plasticiteit een belangrijke rol in het teeltproces van de babyleaf gewassen spelen."

Tijdens het voorjaar is er een hoger verhandelbaar gewicht en kortere dagen om te oogsten dan in het herfstseizoen. Paksoi 'Joi Choi' had een hoog verhandelbare gewicht, een relatief snelle tijd om te oogsten en hoge weerstand tegen onkruid. Mustard 'Komatsuna' had ook een van de hoogste verkoopbare gewichten, evenals de minste dagen om te oogsten en hoogste weerstand tegen onkruid. Beet 'Bull's Blood' toonde een constant laag gewicht, relatief lange dagen om te oogsten en een slechte weerstand tegen onkruid. 'Brown Goldring', een romaine sla, vaak geteeld voor babyleaf salade, had de langste totale dagen om te oogsten.

Het rapport beveelt aan dat de telers in de regio een divers scala aan babyleaf gewassen planten om een algehele stabiliteit in opbrengst te realiseren.

De volledige studie en abstract zijn beschikbaar op de website: http://hortsci.ashspublications.org/content/50/10/1467.abstract

American Society for Horticultural Science (Ashs), opgericht in 1903, is de grootste organisatie die zich inzet voor de bevorderen van alle facetten van de landbouwkundig onderzoek, onderwijs en toepassingen. Meer informatie op ashs.org.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven