Uitbreiding service team Stolzetech Mexico:

"Mexico: "Het lijkt alsof we hier nooit klaar zullen zijn"

Dat de Mexicaanse glastuinbouw in het afgelopen decennium een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt, is geen geheim. Nederlandse installateur Stolze is vanaf het begin bij vele projecten betrokken geweest: vanaf de ontwikkeling van de eerste grootschalige high-tech kassen in het hele land en de start van de geconcentreerde productie in het Agropark in Queretaro. Op de Expo Agroalimentaria in Irapuato vorige maand spraken we met Lorenzo de Jong van Stolzetech over de uitbreiding van hun lokale service team in Mexico.

Gevraagd naar de trend van vorig seizoen zegt Lorenzo: "Het jaar 2015 is een ongelooflijk druk jaar geweest. We hebben veel watertechnische installaties gedaan, klimaatbeheersingssystemen en verwarmingsinstallaties. En de ontwikkelingen gaan maar door. Op dit moment beginnen we aan nieuwe projecten in de staten Jalisco, Guanajuato, Puebla, Queretaro en San Luis Potosi. De meeste projecten zijn geconcentreerd in de Bajio (Centraal Mexico)."


Veel projecten

Een van de meest recente projecten is een uitbreiding voor Agricola El Rosal (RedSun Farms). Kassenbouwer Harnois is daar een uitbreiding van 16 hectare aan het afronden en huurde Stolzetech indirect via Stolze Agro's hoofdkantoor in Nederland. "El Rosal zal op deze locatie uiteindelijk +/- 20 hectare toevoegen. Harnois verkocht deze kassen met inbegrip van al hun projecten met Stolze installaties. Wij verzorgen de Priva installaties en alle bijkomende systemen voor irrigatie en klimaatbeheersing, CO2-dosering, verwarming."

Het El Rosal project is slechts één van de ongeveer 15 projecten van 1,5ha tot 16ha waar Stolze in 2015 voor getekend heeft. "Voor 2016 hebben we ook voor projecten getekend waardoor het in het nieuwe seizoen druk zal blijven."

Stolzetech Team

Het Stolzetech team is voor al deze projecten verantwoordelijk voor toezicht, start-up en service. Lorenzo legt uit waarom het lokale service team wordt uitgebreid: "Na voltooiing vereisen al deze projecten aandacht en after-sales service. Om aan de vraag naar onze dienstverlening te voldoen, zullen we moeten uitbreiden met een extra technicus."

Het Stolzetech team op de Expo Agroalimentaria in Mexico. "Momenteel bestaat het Stolzetech team uit mezelf als belangrijkste technicus en Edgar Lopez Reyes als tweede technicus. In 2016 zullen we uitbreiden met Mario Guiterez Martinez, onze stagiair irrigatie technicus. Tijdens de drukke periode komt ook Francisco Sanchez uit Spanje ons altijd helpen met het toezicht. Dit jaar was hij bijna 6 maanden in Mexico. Fernando Alfaro verzorgt de verkoop en mijn vrouw Eugania de administratie."

Stolze Mexico

Stolze Mexico werd in 2012 opgericht in de stad Irapuato. Het kantoor heeft al 6 personen die de lokale verkoop, logistiek, opslag en de benodigde administratie doen. Voor Stolze Mexico geopend werd, verzorgde Lorenzo al sinds eind 2010 de dienstverlening in het land. "De beslissing om de lokale dienstverlening te starten en voor mij om in Mexico te blijven werd door mij en Theo Stolze genomen toen we eind 2010 een vergadering hadden nadat we dat jaar succesvol 3 projecten hadden begeleid, geïnstalleerd en opgestart."


"In maart 2011 verhuisde ik naar Irapuato en leerde mezelf de Spaanse taal. Ik kreeg het hier direct ontzettend druk met lange diensten en het rijden van enorme afstanden van de ene teler naar de andere. Veel telers hebben Nederlandse technologie geïnstalleerd en deze hebben, net als in Nederland, onderhoud nodig. Het probleem in Mexico is echter dat er niet veel ervaren en opgeleide mensen beschikbaar zijn voor dit werk en de afstanden naar de projecten. Veel telers rekenen op onze kennis en ervaring daar er een groot gebrek is aan gekwalificeerde bedrijven, die deze service kunnen bieden."

Freelance vakman Lorenzo aan het werk. Lorenzo werd in Nederland tussen de kassen geboren. Zijn moeder was een hardwerkende vrouw in de kas terwijl zijn vader bekend is in de Nederlandse versproductenhandel. "Hier lijkt het alsof we nooit klaar zijn. Je gaat van de ene klus naar de andere."

Mexicaans leven
Lorenzo herinnert zich nog dat hij in Nederland werkte. "Na een aantal jaren in Mexico wenste ik soms dat ik terug was in Nederland met normale dagen van negen uur en elke dag thuiskomen bij mijn familie. In Mexico zijn sommige projecten 5 tot 6 uur rijden, waardoor overnachtingen soms noodzakelijk zijn. Ook de veiligheid (overvallen, ontvoeringen, schietpartijen) in Mexico en de slechte wegen maken dit werk moeilijk en misschien begrijpen anderen daarom niet waarom ik hier blijf. Aan de andere kant heeft het werk in Mexico ook zijn charmes. Het is een uitdaging om toezicht te houden op elk project en alles bij te houden. Daarbij ontmoette ik hier mijn zeer ondersteunende Mexicaanse vrouw, ben getrouwd en we hebben een mooie, 21 maanden oude dochter. Tel daarbij het lekkere eten en mooie weer op en je zult begrijpen waarom ik niet snel uit Mexico zal vertrekken!"
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven