Special Jaaroverzicht 1-15 juli

Hitte vertraagt alles in juli

In juli stevenden we met de nieuwsbrieven op de vakantie af en dankzij de hitte ging alles een tandje langzamer. Niet alleen bij ons op kantoor: ook in de tuinbouw. Werkschema's werden aangepast en de handel lag hartstikke stil.

Gebr. van Duijn breiden uit in Terneuzen

Bedrijvigheid in Terneuzen. Op het terrein van Gebr. van Duijn wordt momenteel de laatste fase uitgezet. Het bedrijf breidt met 2,6 hectare uit. Daarmee is het beschikbare areaal van de auberginekwekerij in Terneuzen gevuld.In 2014 minder faillissementen in de glastuinbouw
In 2014 zijn er minder faillissementen uitgesproken in de land- en tuinbouw dan in 2013. Dat blijkt uit het Landbouwbericht van het LEI. Het aantal glastuinbouw- en champignonbedrijven daalde met 284 naar 3.510.


"dit zal ons sterker maken"
Griekse teler kan nieuwe planten niet betalen
Ook Griekse telers zijn in de problemen geraakt door de financiĆ«le crisis van het land. Om te voorkomen dat banken leeggehaald worden en al het kapitaal het land verlaat, zijn bankrekeningen bevroren. Telers, maar ook handelaren in tuinbouwbenodigdheden, kunnen niet meer betalen voor hun geĆÆmporteerde producten.Duitsers die de Nederlandse 'Wasserbomben' niet konden waarderen, zorgden twintig jaar geleden tot de oprichting van Telersvereniging Prominent om kwaliteitstomaten te gaan leveren met een eigen blok om aan de wensen van de markt te voldoen. De zes ondernemers kozen ervoor om in plaats van losse tomaten juist trostomaten te gaan telen om zo het imago van de Nederlandse tomaat te redden. Van zes telers is de vereniging inmiddels uitgegroeid naar 25 leden met een gezamenlijk areaal van 271 hectare trostomaten. Op 1 juli, werd in De Viersprong in 's-Gravenzande het 20-jarig jubileum gevierd met medewerkers, telers, klanten en overige relaties.


Na 27 jaar trouwe dienst bij de Best Fresh Group heeft Kees Valstar zijn aandelen verkocht aan zijn broer Mart. "Een sprong in het diepe, maar wel een weloverwogen beslissing", vertelt Kees, die op zijn 22e als tweede vertegenwoordiger van de derde generatie zijn intrede deed in de toenmalig commissiehandel van M. Valstar & Co. De aandelen van de Best Fresh Goup in de Zuid-Afrikaanse blauwe bessen- en druivenproducent Dreammaker Fruits (150 hectare teeltareaal op ruim 1.000 hectare) gingen de omgekeerde weg en zijn nu in handen van Kees.hitte in de tuinbouw
"Om half 2 gaat iedereen richting het strand"
Warmterecords worden gebroken, tropenroosters ingevoerd en het Nationale Hitteplan is van kracht. Maar in de tuinbouw houden ondernemers het hoofd koel. "We beginnen eerder en gaan eerder naar huis. Lekker naar het strand."Rony de Ceuster, Compra:
"Kasgroentenmarkt erbarmelijk"
Door het warme weer vorige week schoot de productie van veel groenten omhoog. Sinds eind vorige week zat er daardoor een daling in de prijzen. Volgens Rony de Ceuster van Compra is de markt van veel groenten op dit moment erbarmelijk slecht.

De boetes die zijn opgelegd voor het paprika-kartel zijn te hoog. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam geoordeeld. De boetes, opgelegd aan UWG en Rainbow, moeten worden verlaagd. Het gaat om de verboden prijsafspraken in de paprika-sector, waarvoor in 2012 boetes opgelegd zijn door de Autoriteit Consument en Markt ("ACM"). UWG en Rainbow moesten elk 7 miljoen betalen. Zij zijn, samen met hun telersverenigingen en verkoopdochters, in beroep gegaan tegen het besluit.


Daglichtloos telen: GrowWise Center geopend
Op de derde verdieping van gebouw 7 van de Eindhovense High Tech Campus staan negen witte cellen met daarin meer dan zevenduizend LED-armaturen en duizenden plantjes. Het is het nieuwe City Farm-onderzoekcentrum GrowWise, dat gisteren officieel geopend werd.Green Well Westland loopt weer
Er wordt weer warmte geleverd aan de tuinders, die aangesloten zijn bij Green Well in Honselersdijk. Het aardwarmteproject is sinds vrijdag weer operatief. Door een doorgesleten koppeling op 2400 meter diepte lag alles sinds november stil.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven