Dr. Jessica Lye, AUSVEG nationaal manager wetenschappelijke zaken

Australië: Quarantaine komkommerbontvirus opgeheven in noorden

AUSVEG, de tuinbouwinstantie die 9.000 Australische groenten- en aardappeltelers vertegenwoordigt, meldt dat het bericht dat de opheffing van de quarantaine voor de uitbraak van komkommerbontvirus (CGMMV) bij komkommertelers in het noordelijk grondgebied (NT) van het Departement of Primary Industries goed werd ontvangen.

"Het is goed nieuws dat de quarantaine voor telers in de NT, ingesteld na de uitbraak van CGMMV, wordt opgeheven," zegt AUSVEG nationaal manager wetenschappelijke zaken Dr. Jessica Lye. Deze verandering in quarantainestatus is het gevolg van de succesvolle vooruitgang van het CGMMV beheerplan. AUSVEG heeft het meeste bijgedragen tot de ontwikkeling van het plan en werkte tijdens de ontwikkeling nauw samen met de getroffen telers en andere belanghebbenden. "Dit plan heeft tot doel de industrie in staat te stellen om het risico op de verspreiding van CGMMV te beheren, in plaats van dat het leidt tot een lappendeken van regels," zegt Dr. Lye.
De quarantaine wordt naar verwachting in februari 2016 opgeheven. "De uitbraak van CGMMV was nadelig voor de lokale komkommerteelt. Vele telers moesten hun gewas vernietigen, terwijl andere werden benadeeld door de quarantainemaatregelen in de binnenlandse handel," zegt Dr. Lye.

"Telers worstelden met onzekerheid hoe besmettingen in de toekomst zullen worden aangepakt. Het is geweldig nieuws dat ze nu richtlijnen en beslissingsbevoegdheid hebben. De staten zijn overeengekomen dat productie een keuze is met een laag risico op CGMMV. Daarom zijn beperkingen op de binnenlandse handel opgeheven. Telers zijn verplicht om de veiligheidsmaatregelen te handhaven en het gewas te controleren op symptomen van een CGMMV-infectie."

"Het opheffen van de quarantainestatus is het bewijs van het harde werk en de waakzame veiligheidsmaatregelen, die door de telers zijn ingevoerd na de uitbraak van het virus."

Telers kunnen de geïnfecteerde grond hergebruiken op eigen risico. Ze worden geadviseerd hun grond te testen voor beplanting omdat er geen garantie is dat het virus niet weer uitbreekt. In dat geval worden de telers geadviseerd om hun gewas te verwijderen om verspreiding van het virus te voorkomen.

"De quarantainemaatregelen die werden genomen om de verspreiding van CGMMV te verkleinen, waren effectief in het bevorderen van goede praktijken bij de telers in de regio. We hebben veel over het virus geleerd en hebben nu specifieke veiligheidsmaatregelen voor een effectieve controle van CGMMV," zegt Dr. Lye.
Geïmporteerde komkommerzaden blijven getest worden en grond getransporteerd van de NT zal een vergunning nodig hebben. Verplaatsing en ontsmetting van materiaal en vervoersmiddelen van besmette gebieden wordt beheerd door en vindt plaats op en onder de veiligheidsmaatregelen van de bedrijven.

Voor meer informatie:
Dr Jessica Lye
Scientific Affairs, AUSVEG
Phone: (03) 9882 0277
Email: jessica.lye@ausveg.com.au
www.ausveg.com.au


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven