Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommertelers op excursie naar Almería

Nederlandse komkommertelers hebben onder begeleiding van medewerkers van Bayer CropScience Vegetable Seeds een bezoek gebracht aan een aantal Spaanse telers en afzetorganisaties die met name komkommers telen en verwerken. Doel van de reis was een beeld te krijgen van de teelt in de regio Almería.


Van links naar rechts: Ties Verbaarschot, Laura Zhchorodna, Jac Dings, Jos Suelman, Jeroen Geven

Komkommertelers uit Nederland en Almería komen elkaar tegen op de Europese markt. Maar hoe werken de Spaanse telers? Hoe kijken ze aan tegen bijvoorbeeld kwaliteit? Waar en hoe zetten zij komend seizoen hun product af? Tegen welke problemen lopen zij dit seizoen aan?

Stuk voor stuk zeer belangrijke vragen voor de afzet van Nederlandse komkommers. Daarom organiseerde Bayer CropScience Vegetable Seeds op verzoek van handelshuis Kompany een bezoek aan Almería met enkele komkommertelers. Gedurende enkele dagen werden onder meer grote én kleine teeltbedrijven, de veiling bezocht en de grootste coöperatie.

Een enorm gebied
De tuinbouw in Almería is de afgelopen decennia flink geprofessionaliseerd. En de ontwikkelingen staan niet stil: er komt nog steeds areaal bij en de infrastructuur wordt ook steeds beter.

Tegelijk zouden Spaanse telers een stuk efficiënter kunnen werken. Ook zijn er grote verschillen tussen telers. "Geen enkele tuin zag er hetzelfde uit: de ene teler had een oud gewas, de ander had juist jonge planten", aldus komkommerteler Jeroen Geven.

In dit seizoen was erbij de telers die bezocht zijn veel valse meeldauw te zien. Maar de bezochte bedrijven zijn slechts een indicatie. Ties Verbaarschot: "Almería is enorm groot: het is een gebied van ongeveer 27.000 hectare. We hebben veel bedrijven bezocht, maar hebben waarschijnlijk nog geen 1% van het totale areaal gezien."

Weten wat de ander doet
De trip naar Almería was niet alleen leerzaam maar ook gezellig en lekker: de groep telers deed zich ook tegoed aan de Spaanse eetgewoontes. Brenda van Diejen, Sales Specialist Komkommer bij Bayer CropScience Vegetable Seeds: "Het is goed dat iedereen nu een beter inzicht heeft in de werkwijze van Spaanse collega's. Het wordt namelijk steeds belangrijker om te weten wat de ander doet, zodat je eventueel je strategie daarop kunt aanpassen."

De kans bestaat dat in de toekomst vaker dergelijke buitenlandse excursies worden georganiseerd. Van Diejen: "We onderzoeken nu of er bijvoorbeeld behoefte is naar een reis naar andere Europese landen, of dat we nogmaals met een groep telers naar Almería gaan."

Voor meer informatie:
Nunhems
Cees Ammerlaan, Sales Specialist Komkommer
Mobiel: 06 150 049 79, E-mail: [email protected]

Paul Posthoorn, Sales Specialist Komkommer
Mobiel: 06 546 687 61, E-mail: [email protected]

Brenda van Diejen, Sales Specialist Komkommer
E-mail: [email protected]

www.nunhems.nl
Publicatiedatum: