Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht: 1-15 mei

Monsanto en Syngenta stoeien over overname.

Ook in de veredeling en de gewasbescherming was het een roerig jaar. In mei wees Syngenta het overnamebod van Monsanto af - iets wat de rest van het jaar de gemoederen zou bezighouden in de sector. Maar dat was niet het enige nieuws van deze maand.


Priva TopCrop Monitor gelanceerd voor Nederlandse markt
Na een pilot op 12 teeltbedrijven lanceert Priva in mei 2015 de Priva TopCrop Monitor voor de Nederlandse markt. De TopCrop Monitor is het eerste resultaat van het Priva TopCrop Innovatieprogramma. Het nieuwe sturingsinstrument stelt telers in staat om teeltacties af te stemmen op wat er in de plant gebeurt.

Zuivering spuiwater Nieuw Prinsenland officieel geopend
Het spuiwater van de tuinbouwbedrijven op Nieuw Prinsenland in Dinteloord wordt voortaan niet meer op het riool geloosd, maar gezuiverd. Een bassin van 27.000 m3, een gescheiden leidingsysteem en een container vol techniek zorgen ervoor dat de drie kwekerijen voortaan richting de 0-emissie gaan.


Op 60-jarige leeftijd nam Jos van Dessel afscheid van veiling BelOrta als commercieel directeur. Veertig jaar lang was hij actief op het veilingterrein in Sint-Katelijne-Waver. Jos is bekend en bemind bij menig teler en handelaar in binnen- en buitenland. Hij is officieel sinds 30 april met pensioen. Volgens hem was elke dag in zijn loopbaan een hoogtepunt. "Mijn agenda was redelijk volgepland, maar toch kwamen er dagelijks nog onopgeloste zaken tevoorschijn. In feite moest ik ruim 1500 telers op een lijn laten lopen om 600 klanten te kunnen bedienen. Elke dag was mooi. Het was geweldig om te doen!" 



Kasaardbeiensector wordt volwassen
Opnieuw is het areaal kasaardbeien gegroeid. Volgens CBS-cijfers staat er momenteel 350 hectare aardbeien onder glas. Dat maakt de kasaardbei het vierde product uit de Nederlandse voedingstuinbouw. De sector groeit niet alleen qua oppervlakte, maar groeit ook in de levenscyclus. 


Syngenta wijst overnamebod Monsanto af
Syngenta gaat niet in op het overnamebod van Monsanto. Dat meldt het bedrijf in een verklaring op de website. Vorige week kwamen geluiden naar buiten over de interesse van Monsanto in het Zwitserse bedrijf. 


Frankort & Koning heeft overeenstemming bereikt met Groep Heylen en Fresh Park Venlo over de realisatie van een nieuw 17.000 m2 groot logistiek centrum, gelegen op enkele honderden meters van de huidige locatie. De vergunning is inmiddels verleend en de bouwwerkzaamheden starten in mei. Naar verwachting is de nieuwbouw begin 2016 gereed. "De nieuwbouw past naadloos in de visie van Frankort & Koning op een modern handelshuis: flexibel, slagvaardig en efficiënt", laat het bedrijf weten.



Op 7 mei vond het event European Vegetable Strategies plaats te Brussel. Het was de tweede keer dat dit speciale groentencongres plaatsvond. Er waren diverse sprekers op deze dag, waarbij het onderwerp 'groentenconsumptie' natuurlijk vaak aan bod kwam. Soms met gemengde gevoelens over de toekomst. "Het is moeilijk om naar de toekomst te kijken, maar AGF-leveranciers moeten met hun strategie inspelen op het veranderende klantgedrag", benadrukte Cor Molenaar, hoogleraar van de Erasmus Universiteit, tijdens zijn presentatie. Hij staat bekend om zijn boek: Kijken, kijken..Anders kopen, dat gaat over veranderend klantgedrag. Wij maakten een verslag en fotoreportage. 


Kees Havenaar, Frutas Luna: 
"Tuinbouw in Almería zal nooit verdwijnen"
Al enkele decennia woont en werkt Kees Havenaar in Spanje. Zeven jaar geleden startte hij samen met Niek Haerkens en Marco de Keijzer van Marni Fruit de Spaanse onderneming Frutas Luna. Onder het Luna-label worden hoofdzakelijk Spaanse kasgroenten geleverd op de Noord-Europese markt.



De gesprekken van Delhaize en Ahold over een mogelijke fusie bevinden zich nog in een vroeg stadium. Opvallend is dat de koersen van deze bedrijven omhoog zijn geschoten op de beurs. Bijna tien jaar geleden mislukte een samengaan tussen de twee bedrijven. Nu lijkt de kans dat het gaat lukken groter, zegt Gino van Ossel, hoogleraar Retail aan de Vlerick Business School, in het NOS Radio 1 Journaal. Met de combinatie van 22 procent marktaandeel van Delhaize zou Albert Heijn Colruyt als Belgisch marktleider kunnen passeren. Internationaal komt Ahold-Delhaize zelfs op een vijfde plaats te staan, onder grote namen als Walmart, Tesco en Target. Het lijkt de zoveelste poging om samen te werken, want beide concerns hebben al eerder aan elkaar geroken. Anders dan tien jaar geleden is de topman van Delhaize niet langer iemand uit de familie achter het bedrijf. "Sinds kort is er een nieuwe CEO. Voor de allereerste keer is dat geen familielid, en, sterker nog, een Nederlander. Dat maakt veel mogelijk." Ook in de raad van commissarissen van Delhaize zitten bijna geen familieleden meer.



Groente- en fruitveiling BelOrta, hield donderdag 7 mei haar statutaire jaarvergadering op de maatschappelijke zetel te Sint-Katelijne-Waver. 2014 was het eerste werkjaar na de fusie tussen Borgloon en het in 2013 gevormde BelOrta (MV en Coöbra). De nieuwe fruitdivisie kwam door de Russische importban direct in zwaar weer terecht. Toch kon BelOrta positieve cijfers over werkingsjaar 2014 voorstellen. 
Dankzij haar 1.350 groente- en fruittelers en 358 personeelsleden realiseerde BelOrta een geconsolideerd zakencijfer van ruim 427 miljoen EUR. Er werd een coöperatieve teruggave van 4 miljoen EUR gereserveerd. Na verwerking van deze teruggave aan de coöperanten wordt 'afgeklokt' op een geconsolideerde winst van 1,4 miljoen EUR.







Publicatiedatum: