Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

April: cijfers, cijfers en nog eens cijfers

April in de tuinbouw was een maand vol cijfers. Over GMO, de FresQ-boete en de uitkeringen in 2014. Maar ook duidelijkheid over aardwarmtebron Green Well Westland en de resultaten van diverse afzetcoöperaties.

Kassen en Tunnels beschadigd door storm
De storm van eind maart heeft flink huisgehouden in de tuinbouw. In Brabant en Limburg zijn diverse meldingen gedaan van beschadigde tunnels. In het Westland zijn diverse kassen gesneuveld.

De Spaanse tomatencoöperatie CASI startte in april een nieuw distributiecentrum in Nederland om de distributie en verkoop nog dichter bij de klanten te krijgen. De coöperatie wil in totaal vier distributiecentra starten in heel Europa. De keuze viel op Nederland vanwege de strategische positie en beschikbare knowhow. Het idee is dat telers lid kunnen worden van de coöperatie, zodat klanten twaalf maanden per jaar kunnen worden bediend. De nieuwe faciliteit in Nederland heeft een oppervlakte van 4500 m² en is gelegen op het ABC Westland 384 te Poeldijk. Samen met Norfresh International heeft CASI zich tot doel gesteld een sterke speler te worden in de wereldwijde AGF-sector. CASI wordt in het pand ondersteund door meertalig logistiek personeel.

Eind mei nam Sjaak Baars afscheid als commissionair bij The Greenery. Wel blijft hij actief in de inkoop van Hollands fruit bij Geldermalsen. Ruim honderd klanten en kennissen uit de afmijnzaal kwamen hem gisteren de hand schudden. "Ik word volgende maand 67 jaar en dan wordt het tijd om wat gas terug te nemen", zegt de commissionair, die het gros van zijn groentenklanten heeft overgedragen aan John Meesters.

Het jaar 2014 stond voor The Greenery in het teken van forse ingrepen in de organisatie en een significante besparing op de bedrijfskosten. Aanvang 2014 heeft de onderneming afscheid genomen van 350 medewerkers. Ten opzichte van 2013 zijn de resultaten sterk verbeterd. De noodzakelijke wijzigingen hebben geleid tot een afgeslankt kernbedrijf. De overtuigende keuze voor een retailstrategie biedt de onderneming groeiperspectief. De netto omzet van de groep daalde in 2014 van 1,3 naar 1,1 miljard euro. De omzetdaling is met name een gevolg van het vertrek van een aantal telers eind 2013. Het netto resultaat over 2014 bedraagt 1,2 miljoen euro. 

Voormalig staatssecretaris Bleeker liet eerder doorschemeren dat de FresQ-miljoenen niet zouden worden teruggevorderd van de coöperatie. Vorige week echter schreef Dijksma dat het geld 'in beginsel teruggevorderd moet worden'. Advocaat Eric Janssen is gespecialiseerd in GMO-subsidies: "Nederland moet aantonen dat ze geprobeerd heeft het geld terug te halen." 


Green Well Westland tot juli niet operationeel
De aardwarmte-installatie van Green Well Westland in Honselersdijk is 1 juli weer operationeel. Dat is althans de verwachting van initiatiefnemer Jos Scheffers, vertelt hij aan de WOS. De aardwarmtebron ligt sinds november stil.


Recordoogst glasgroenten in crisisjaar 2014
In 2014 is een recordopbrengst kasgroenten geoogst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Nooit eerder werden zoveel kilo's glasgroenten geoogst. Aanvoerder van de ranglijst is onbetwist de tomaat. Daarvan werd vorig jaar 900 miljoen kg uit de kassen gehaald - ruim 45 miljoen kg meer dan in 2013.




Half april kwam de Businessclub van Fresh Park Venlo bijeen in de afmijnzaal van ZON. Voor veel leden was het een gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe algemeen directeur Michiel van Ginkel, die verder inging op de strategie van ZON en ook meer vertelde over het klokbeleid dat onlangs een impuls had gekregen. Vervolgens kreeg de club een rondleiding door het ZON Logistics Centre om tenslotte af te sluiten met een walking dinner.


Rabobank: "Telers produceren verkeerde producten"
Steeds meer glastuinbouwbedrijven gaan failliet. Volgens de Rabobank produceren de tuinders de verkeerde producten. "We zien steeds meer tuinders die de rente en aflossing niet kunnen betalen", zegt Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij de Rabobank,
tegen de NOS. 

ZON heeft in 2014 net als het jaar daarvoor zwarte cijfers kunnen schrijven. De totale omzet bedroeg 342 miljoen euro (2013: 362 miljoen euro). Met de realisatie van een positief resultaat van 0,5 miljoen euro consolideert ZON haar vorig jaar versterkte balanspositie, waarbij de leden profiteren van een lagere provisie. De omzetdaling is rechtstreeks terug te voeren op een lager volume. De gemiddelde productprijs was stabiel. Fresh Park Venlo blijft haar functie als toegevoegde waarde activiteit waarmaken.


ruim 200.000 bezoekers
Fotoreportage Kom in de Kas
"Hoe hoog wordt zo'n plant nou eigenlijk?" Talloze keren hebben de medewerkers van Paprikakwekerij Van der Lans deze vraag beantwoord afgelopen weekend. Tuinbouwgebied Made werd namelijk bijzonder goed bezocht. Maar niet alleen in Made was het druk. In totaal konden de meer dan 200 deelnemende
 kwekerijen rekenen op 200.000 bezoekers.

WDP Nederland en The Greenery sluiten een partnership voor de aankoop, de herontwikkeling en de verdere uitbouw van de sites van The Greenery gelegen te Breda en Barendrecht. Om dit te realiseren hebben partijen op 28 april een akkoord bereikt over de verkoop van gronden en opstallen door The Greenery. WDP Nederland investeert initieel circa 46 miljoen euro voor de aankoop van beide sites nu en doet een bijkomende investering van circa 26 miljoen euro gespreid over de komende twee jaar voor de ontwikkeling van 60.000 m² nieuwbouw voor The Greenery.


meeste naar ZON, FresQ betaalt terug
Fors minder GMO uitgekeerd in 2014
In 2014 is circa 27 miljoen euro GMO-subsidie uitbetaald aan de producentenorganisaties. Dat is flink minder dan in 2013 toen er ruim 76 miljoen werd uitgekeerd aan de sector. De daling wordt vooral veroorzaakt door het intrekken van de erkenning van
een grote producentenorganisatie



Eind april zijn de eerste vijf ondernemers gestart met de verkoop van groenten en fruit in het nieuwe groothandelscentrum in Poeldijk. Vanaf maandag 4 mei zullen ook de resterende bedrijven van fase 1 hun deuren openen voor groentedetaillisten, horecaondernemers, cateringbedrijven en handelaren in groente, fruit en andere foodproducten. Rond half negen werd ter gelegenheid van de ingebruikname, een feestelijk optreden verzorgd door Fanfarra Amigos de Holambra-Brazilië. Deze percussieband wordt gevormd door Braziliaanse jongeren, die de samba combineren met Nederlandse klompen.

Veiling Haspengouw is al een tijdje in volle beweging en startte in 2015 gesprekken over mogelijke samenwerkingsverbanden met diverse bedrijven in de sector. Veiling Haspengouw is in gesprek met diverse partijen rond een mogelijke samenwerking. Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw, bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd, maar nog niet met wie.



Hein Deprez zei in een interview met ABN AMRO in april: "Ik denk dat binnen tien tot vijftien jaar 50% van de verkoop online gebeurt. Daar moet de retail nu op inzetten, samen met ons. Dan kunnen we een ongelooflijke propositie uitbouwen en gaan invullen. Samen met de beste retailers kan door hun performant netwerk van winkels een schitterend systeem uitgebouwd worden voor online verkoop. Een klant bestelt voor maandag verse groenten, die hij ophaalt bij de winkel naast zijn kantoor. Woensdag pikt hij de online bestellingen op in de zaak naast zijn moeder en vrijdag heeft hij weinig tijd en laat het thuis bezorgen.

Veiling Hoogstraten retourneert ruim helft van de veilkosten aan haar producenten. Op dinsdag 28 april sloot Veiling Hoogstraten haar boekjaar 2014 af met de statutaire jaarvergadering. Het veilingbedrijf kan over 2014 mooie cijfers voorleggen. De omzet tuinbouwproducten steeg evenals het totale zakencijfer. De omzet werd mede mogelijk gemaakt door beperkte tot forse toenames in de aanvoer van de hoofdproducten: aardbeien, tomaten en paprika. Op volumevlak was vooral de toename bij paprika spectaculair met een plus van 32%.


Publicatiedatum: