Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht 16-31 maart

Groenten en de consument: zelf telen en congres




33.000 vierkante meter uitbreiding voor Tomabel-teler Franky Galle
Franky en Els Galle-Vanackere zijn tomatenkwekers onder het label van Tomabel en zijn gevestigd in West-Vlaanderen. Als kleine jongen heeft Franky het vak van tomaten telen van zijn vader Dirk geleerd om in 1993 zelfstandig te beginnen met een kas van 12.000 m².


Eerste aardwarmte aardbeien ter wereld geplukt in de Koekoekspolder 
Zaterdag 14 maart 2015 is de eerste op duurzame aardwarmte geteelde aardbei ter wereld geoogst door gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum. Kalter Aardbeien in IJsselmuiden verwarmt sinds december 2014 de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel met aardwarmte. 


Hoewel de euro weer een beetje aan waarde won ten opzichte van de dollar, heeft de neerwaartse trend sinds halverwege vorig jaar gevolgen voor de handel. Waar een zwakkere euro voor Europese exporteurs voordelig kan uitpakken, baart dezelfde koersontwikkeling exporteurs buiten de eurozone zorgen.

Feest in Friesland: Gardener's Pride opent nieuwe kas
Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover, Gardener's Pride Beetgum uit Friesland opende onder veel belangstelling haar nieuwe kas. Een gesloten kas van 5,9 hectare waar de familie van Overbeek verschillende soorten tomaten gaat telen



Op de plaats waar ooit Veiling Westland-Noord was gevestigd, startte eind maart een nieuwe, overdekte groothandelsmarkt. Twee weken vond een'sneak preview' plaats voor geïnteresseerden. De eerste negen bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor Food Center Westland, zo vertelde directeur Herwi Rijsdijk van ABC Westland Beheer.


Groenten telen ongekend populair onder consumenten
 Eetbare bloemen, eetbare sierplanten als smaaktomaatjes, paprika's en komkommertjes, kruidenplantjes – het is een hype. Supermarkten en tuincentra hebben het er maar druk mee. Tegelijkertijd wakkeren programma's als Van Hollandse Bodem de wens zelf groenten te willen telen nog verder aan.


De globale omzet van alle bij het VBT aangesloten veilingen bedroeg € 805,8 miljoen in 2014 en lag hiermee in de lijn van 2013 (€ 800,6 miljoen). Hierbij dient opgemerkt te worden dat het VBT in 2014 opnieuw mocht rekenen op het lidmaatschap van Veiling Haspengouw, wat een vergelijking van de totale VBT-veilingomzet enigszins vertekent.


Goed begin 2015 voor telers tomaten en komkommers
2015 begon goed voor telers van tomaten en komkommers. Dat constateert het ING Economisch Bureau naar aanleiding van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar. ING voorziet voor 2015 voor groentetelers een gematigd prijsherstel van 5%.



Zachtfruit is een groeiende markt. Naast aardbeien doen blauwe bessen het al jaren goed, maar ook frambozen en andere bessen worden populairder. Tijdens het zesde Global Berry Congress, dat 23 maart plaatsvond in het Mainport hotel in het hart van Rotterdam, stonden de uitdagingen van de sector en specifiek het zachtfruit segment centraal. 


Het onterecht uitgekeerde GMO-geld in de FresQ-zaakmoet 'in beginsel' wel teruggevorderd worden. Dat staat in een nieuwe brief van staatssecretaris Dijksma. Het gaat om 22,7 miljoen euro Europees GMO-geld dat tussen 2006 en 2008 onrechtmatig is uitgekeerd aan telersvereniging FresQ. De Europese Commissie heeft dit geld teruggevorderd van de Nederlandse overheid, maar die heeft het niet teruggevorderd van de betrokken telersverenigingen.


Fotoreportage Horti Asia in Bangkok
In maart vond in het BITEC beursgebouw in Bangkok de vierde editie van de Horti Asia plaats. De beurs was weer een uitstekend evenement om contact te leggen en meer te weten te komen over de kansen binnen de Zuidoost Aziatische tuinbouw. 




Op 26 maart werd het Groentecongres geopend door staatssecretaris Dijksma. Ze stipte in haar toespraak één van de aanleidingen van het evenement aan. "De Nederlandse groentesector wordt wereldwijd geroemd", sprak ze. "In drie op de vier supermarkten wereldwijd ligt Nederlands product. Je zou verwachten dat de Nederlandse consument enthousiast is over groenten en ze genoeg consumeert. Het tegendeel is waar."

Jan Engelen: "Innovatiegraad specialties heeft haar hoogtepunt wel bereikt" 
Zijn specialties nog wel zo speciaal? 
Specialties: enkele jaren geleden waren ze hot, nieuw en onderscheidend. Een echte nichemarkt. Vandaag de dag is het areaal gestegen, zijn de volumes een stuk groter en lijkt er van sommige rassen zelfs te veel te zijn. Ook is de keuze enorm. De vraag is er zeker, maar zijn er niet te veel?

Terugkijken: Komkommerkweker Pleun Struijk bij Klokhuis
Komkommerkweker Pleun Struijk was in maart te zien bij het Klokhuis. Hij kweekt jaarlijks zo'n 4 miljoen komkommers. Dolores gaat op bezoek in zijn kas.
Publicatiedatum: