Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
jaaroverzicht 17-28 februari

Internationale avonturen in februari

Na de beursgekte in de eerste helft van februari berichtten we in de tweede helft ook veel over de internationale avonturen van telers en toeleveranciers. Frank van Kleef is actief met het opleiden van telers en Kees Vahl oogste de eerste Duitse komkommers. Maar ook Nederland stond niet stil: BrightBox werd geopend.


Buitenlandse telers leren ondernemen bij Royal Pride 
Nederlandse toeleveranciers zetten in het buitenland mooie projecten weg, maar door gebrek aan praktische kennis van de lokale mensen, vallen de resultaten vaak tegen. Met de Horticultural Business School proberen Prins Group, Stolze en Royal Pride daar verandering in te brengen. 




"Belgorod kan Westland van Rusland worden"

500 hectare glastuinbouw moet er in 2020 in de Russische regio Belgorod staan. Daarmee moet het gebied ten zuiden van Moskou het "Russische Westland" worden. De regionale en de landelijke overheid stimuleren het plan om voedselproductie in de regio te ontwikkelen. Viktor Berko, van ontwikkelingsmaatschappij BlackEarth of Belogor'e, vertelde over de toekomst van de regio. 


Uitzonderlijke sneeuwstorm Midden-Oosten
Het Midden-Oosten is opnieuw getroffen door een koudefront. In Jeruzalem is 30 centimeter sneeuw gevallen en in Jordanië zelfs 40 cm. Volgens Omer Kamp van Arava Export Growers is deze sneeuw erg ongebruikelijk in Jeruzalem. "Het is de tweede keer in vijftig jaar dat het hier heeft gesneeuwd!




"Concurrentie verschoven van Barendrechtse naar Chinese importeurs"
Nieuwe markten betalen niet alleen betere prijzen dan de Europese Unie, maar zijn ook minder streng op het gebied van voedselveiligheid. Dat merken importeurs als Total Produce, vertelde Michel Jansen bij de opening van Brightbox in de Innovatoren in Venlo. Groeiende handelsbarrières spelen mee. 

Gestuurd ventileren zonder kieren in kasklimaat
Met koude, droge lucht van boven het scherm kan gestuurd geventileerd worden. Hiervoor heeft de Van den Ende groep de Airmix ontwikkeld: een horizontale ventilator met een ventilatorhuis met dubbele kleppen. Op de Tuinbouw Relatiedagen vertelde Ton van der Kooij van Van der Ende hier meer over.


Oplevering nieuwe bedrijfsruimten Gardener's Pride
Op 19 februari '15 heeft A. Vreugdenhil Bouwtechniek B.V. een moderne bedrijfsruimte opgeleverd in Friesland. Het betrof een uitbreiding op de bestaande bedrijfsruimte en een geheel nieuwe bedrijfsruimte bij de nieuwe aangrenzende kas. 

Kees Vahl oogst eerste Duitse komkommers
In Oost-Duitsland, vlakbij de Poolse grens, staat midden in een natuurgebied een kas van ruim 4,5 hectare. De Nederlandse teler Kees Vahl, van kwekerij Gebr. Vahl, teelt er met restwarmte en rest-CO2 van een houtverwerkingsbedrijf paprika's en komkommers voor de regionale markt. Lees hier meer over zijn avonturen.


Hightech centrum daglichtloze teelt BrightBox officieel geopend
Een grote, witte box is er verschenen in de Venlose Innovatoren. Het is de BrightBox, een nieuw, high-tech tuinbouwcentrum waarin daglichtloze teelt onderzocht en toegepast wordt. Het project, een samenwerking van Botany, Philips en de HAS Hogeschool, werd in februari geopend.

Aardwarmte Vierpolders van start
"Het is gelukt! Het gaat door!" Met die woorden werden buurtbewoners eind februari geïnformeerd over het project Aardwarmte Vierpolders. Verwacht wordt dat eind dit jaar de eerste bedrijven aangesloten worden op de nieuwe aardwarmtebron. In totaal wordt er ruim vijftig hectare glastuinbouw aangesloten op de nieuwe bron.
Publicatiedatum: