Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
special Jaaroverzicht: 1-15 januari

Stormachtig begin van 2015

Tholen - Het tuinbouwjaar 2015 begon met het opruimen van de schade van 2014. Op tweede kerstdag viel er fiks pak sneeuw in grote delen van het land. Dit leidde bij veel tuinders tot glasschade (en bij firma Veenplant in Brabant zelfs tot het instorten van het dak). Bij herstelbedrijven kwamen honderden meldingen binnen.



Mertens per 1 januari uit GO
Mertens uit Horst maakt per 1 januari geen deel uit meer van het samenwerkingsverband van tuinbouwtoeleveranciers GO. Dit verband werd in 2001 opgericht door Mertens, Klep en Vos Capelle. "De markt heeft zich dusdanig ontwikkeld, dat de gezamenlijke visie, die toen is ontwikkeld, nu uiteen loopt", verklaren de bedrijven.



Florensis wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2015
De groentensector greep dit jaar naast de Tuinbouw Ondernemersprijs. Die ging naar Florensis. Zij produceert uitgangsmateriaal voor snij- en potplanten. Volgens de jury heeft Florensis 'het vermogen om groot te zijn in klein'.


Telers maken timelapses
Veel gezien begin dit jaar: fraaie timelapse van de teeltwissel. Zo ook deze, van de Duitse komkommerteler André Busigel. Al voor zonsopgang wordt er begonnen met de werkzaamheden en daarna lijkt de kas razendsnel gevuld te worden met jonge planten.


BelOrta positief ondanks omzetdaling
BelOrta keek begin dit jaar vooruit op 2015. BelOrta zit vol ambitie voor het nieuwe jaar en is van plan om haar naam meer op de kaart te zetten.En ondanks dat Filip Fontaine liever vooruit kijkt dan terug, zegt hij toch kort iets over het vorige jaar. "Alle omstandigheden in acht nemend, hebben we nog een redelijk jaar gehad. Momenteel zijn we bezig met accountmanagement op verschillende landen binnen en buiten Europa. We vinden het belangrijk om marktkennis op te doen en zoeken zelf onze bronnen op. We kijken ter plaatse ook wat de mogelijkheden zijn in nieuwe markten. Samen met onze partners, de exporteurs, gaan we onderzoeken hoe we van deze mogelijkheden gebruik kunnen maken."



Kasaardbeien: tekort in lente, overschot in najaar
Op de Aardbeiendag worden de ontwikkelingen in de Nederlandse kasaardbeiensector duidelijk. De Nederlandse productie van kasaardbeien groeit al jaren. In het voorjaar neemt de markt de productie nog op, maar in het najaar ontstaan er knelpunten.


Nederlandse telers naar België
Ook Veiling Hoogstraten keek begin dit jaar vooruit en terug. Veiling Hoogstraten kon over 2014 relatief goede cijfers voorleggen. Veiling Hoogstraten sluit het boekjaar af met een productomzet van € 193 mln. of 10,5% (19 mln.€) hoger dan in 2013 met een omzet van € 174 mln. Hiermee wordt zowel op omzetvlak als op vlak van volume (150.000 ton) een nieuw record gevestigd. De volumetoename was zowel het gevolg van uitbreidingen bij bestaande telers als van instroom van nieuwe - hoofdzakelijk Nederlandse - telers. Dit laatste vooral bij paprika.


Eerste werkende paprika-oogstrobot
Het Europese onderzoeksproject Clever Robots for Crops (CROPS) voor de ontwikkeling van robotica in de tuin- en bosbouw is in 2014 afgerond. Het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde en door Productschap Tuinbouw mede gefinancierde project heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van de eerste werkende paprika-oogstrobot.


Storm beschadigt tachtig agrarische bedrijven
Halverwege januari stormt het weer. De storm heeft bij Interpolis gezorgd voor circa 80 schademeldingen van agrarische bedrijven. De schademeldingen kwamen vanuit verschillende agrarische sectoren. De meeste meldingen kwamen uit de regio Zuid-Holland en Brabant.



Vraag naar huurkassen onder beleggers
"De schaalvergroting binnen de glastuinbouw zal zich verder voortzetten", voorspellen Peter van der Knaap en Jaco Eeltink van WLTM uit Bleiswijk. "Alles wijst daar op. Het feit dat de grote moderne bedrijven onderhands verkocht kunnen worden, ondersteunt deze trend. Daar is dus een markt voor". Zij zien dat beleggers investeren in huurkassen.