Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezonde smaak- en geurstoffen uit groenten

De smaakstoffenindustrie signaleert een groeiende vraag vanuit de markt naar natuurlijke smaak- en geurstoffen. Voedingsmerken willen hun klanten meer keuze bieden en zijn op zoek naar authentieke en natuurlijke ingrediƫnten voor hun producten.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen helpt marktpartijen in hun zoektocht naar alternatieve smaakstoffen op basis van plantenstoffen. Zo is het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt in een traject met een internationale smaak- en geurstoffenproducent. Het bedrijf was op zoek naar een krachtige aromastof uit paprika en zag kansen om samen met partijen in de tuinbouwsector te werken aan de ontwikkeling van een rendabele business case.



De eerste stap was het uitvoeren van een beperkte literatuurstudie naar de soorten en rijpheidsstadia van de vruchten met de hoogste concentraties van de aromastof. Aansluitend daarop heeft het Kenniscentrum veredelingsbedrijf Enza benaderd als partner in het project. In samenwerking met een tuinder uit het Westland zijn vervolgens twaalf rassen met verschillende genetische herkomst geselecteerd en opgekweekt. Op basis van de testresultaten is een tweede kweek herhaald. De concentratie in de opgekweekte vruchten bleek hoog genoeg om het project voort te zetten.

Volgend jaar zal nog gerichter worden gezocht in het genetisch materiaal. Hiertoe heeft het Kenniscentrum een studie laten uitvoeren door KeyGene naar welke teeltfactoren een positieve invloed hebben op het aromagehalte. Deze factoren worden meegenomen in de vervolgtesten die medio volgend jaar uitgevoerd zullen worden. Gezien de reeds behaalde resultaten is de verwachting dat de gewenste concentratie te realiseren valt en er een pilotteelt in 2016 opgezet kan worden.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen
Publicatiedatum: