Smaakmodel paprika klaar voor gebruik
foto: Wageningen UR
Met enkele instrumentele metingen als input voorspelt het model hoe hoog een consumentenpanel de aangenaamheid van de smaak zou scoren. Voordeel van het smaakmodel ten opzichte van het bepalen van de smaak met consumentenpanels is dat het sneller, goedkoper en consequenter is en kleinere hoeveelheden paprika's nodig zijn. Zo kunnen harde cijfers over smaak worden verzameld en vergeleken binnen seizoenen en door de jaren heen, wat de communicatie tussen ketenpartners vereenvoudigd.
Hiermee heeft het smaakmodel tomaat al de standaard gezet voor smaakmetingen bij zaadbedrijven en handelshuizen in de keten van verse tomaten in Nederland.
Telersverenigingen gebruiken het model om de smaak te vergelijken tussen teeltlocaties. De smaakcijfers maken het mogelijk de smaak binnen merken beter te borgen en naar een uniformer niveau te brengen. Door de smaak te laten meten, is gerichte actie op smaakverbetering in de keten mogelijk, zodat er meerwaarde wordt gecreƫerd voor consumenten.
Dit onderzoek is mede gefinancierd door het programma TTI Groene Genetica.
bron: Wageningen UR