Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkwekerij Tomato Masters levert warmte en –elektra aan viskwekerij

Tholen - In Kruishoutem is deze maand viskwekerij Aqua4C officieel geopend. Op de viskwekerij wordt alles in het werk gesteld om op duurzame wijze omegabaars te kweken. Daar hoort ook het gebruik van restwarmte en elektriciteit van de naastgelegen tomatenkwekerij Tomato Masters bij. Onderzocht wordt bovendien of de reststoffen van de kwekerij weer terug de kas in kunnen.



200 ton omegabaars moet er jaarlijks uit viskwekerij Aqua4C in Kruishoutem komen. Het bedrijf is deze maand officieel geopend en richt zich volledig op de duurzame productie van de omegabaars. Zo krijgen de vissen enkel plantaardig voedsel en maakt het bedrijf gebruik van restwarmte en elektriciteit van de naastgelegen tomatenkwekerij Tomato Masters (10 ha). "Het water in de vissenbassins moet 27 graden zijn", vertelt Johan Vlaemynck van Tomato Masters. "En voor de waterpompen in het bedrijf is elektriciteit nodig." Tussen de tomaten- en de viskwekerij zijn daarom netleidingen aangelegd. "Doordat we van bedrijf tot bedrijf energie leveren, is het een win-win-situatie. Zij besparen op de productiekosten en wij krijgen een hogere prijs dan wanneer we het in het net injecteren."

Watercirculatie sluiten
De warmte- en elektriciteitslevering is als het aan de bedrijven ligt nog maar het begin van de samenwerking. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een gezamenlijke waterkringloop op te zetten. Regenwater, opgevangen op de serres van Tomato Masters, zou in de visbassins van Aqua4C gebruikt kunnen worden voor de viskweek. Het water kan vervolgens in de tomatenkwekerij worden gebruikt als gietwater. "In dat water zitten nog voedselelementen om onze planten te voeden. Normaal visvoer is veel te zout, maar omdat deze vissen enkel plantaardig voedsel eten, zouden we hiermee 25% op de meststoffen kunnen besparen", vertelt Vlaemynck. "Bovendien zou Aqua4C dan nog maar 10% van hun gebruikte water te hoeven lozen. De overige 90% kunnen we gebruiken."



Bij het proefstation PCG Oost-Vlaanderen, in dezelfde straat gelegen als Tomato Masters en Aqua4C, wordt sinds juli getest of dit een reƫel toekomstbeeld is. Achter negen vistanks zijn hiervoor tomatenplanten geplaatst. Het PCG test nog anderhalf jaar en in samenwerking met de kwekerijen en visvoederleverancier Lambert Seghers, het effect van verschillende doseringen viswater op groei, productie en smaak van de tomaten. "Het zou een uniek verkoopargument zijn", vindt Vlaemynck. "Maar we moeten de productie en de voedselveiligheid kunnen garanderen. Dat gaan we onderzoeken."