Tomatenkwekerij Tomato Masters levert warmte en –elektra aan viskwekerij
200 ton omegabaars moet er jaarlijks uit viskwekerij Aqua4C in Kruishoutem komen. Het bedrijf is deze maand officieel geopend en richt zich volledig op de duurzame productie van de omegabaars. Zo krijgen de vissen enkel plantaardig voedsel en maakt het bedrijf gebruik van restwarmte en elektriciteit van de naastgelegen tomatenkwekerij Tomato Masters (10 ha). "Het water in de vissenbassins moet 27 graden zijn", vertelt Johan Vlaemynck van Tomato Masters. "En voor de waterpompen in het bedrijf is elektriciteit nodig." Tussen de tomaten- en de viskwekerij zijn daarom netleidingen aangelegd. "Doordat we van bedrijf tot bedrijf energie leveren, is het een win-win-situatie. Zij besparen op de productiekosten en wij krijgen een hogere prijs dan wanneer we het in het net injecteren."
Watercirculatie sluiten
De warmte- en elektriciteitslevering is als het aan de bedrijven ligt nog maar het begin van de samenwerking. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een gezamenlijke waterkringloop op te zetten. Regenwater, opgevangen op de serres van Tomato Masters, zou in de visbassins van Aqua4C gebruikt kunnen worden voor de viskweek. Het water kan vervolgens in de tomatenkwekerij worden gebruikt als gietwater. "In dat water zitten nog voedselelementen om onze planten te voeden. Normaal visvoer is veel te zout, maar omdat deze vissen enkel plantaardig voedsel eten, zouden we hiermee 25% op de meststoffen kunnen besparen", vertelt Vlaemynck. "Bovendien zou Aqua4C dan nog maar 10% van hun gebruikte water te hoeven lozen. De overige 90% kunnen we gebruiken."
Bij het proefstation PCG Oost-Vlaanderen, in dezelfde straat gelegen als Tomato Masters en Aqua4C, wordt sinds juli getest of dit een reƫel toekomstbeeld is. Achter negen vistanks zijn hiervoor tomatenplanten geplaatst. Het PCG test nog anderhalf jaar en in samenwerking met de kwekerijen en visvoederleverancier Lambert Seghers, het effect van verschillende doseringen viswater op groei, productie en smaak van de tomaten. "Het zou een uniek verkoopargument zijn", vindt Vlaemynck. "Maar we moeten de productie en de voedselveiligheid kunnen garanderen. Dat gaan we onderzoeken."