Volgens een overheidsadviesorgaan tegen voedselverspilling gooien Britse huishoudens jaarlijks 7 miljoen ton voedsel weg, ter waarde van €953,55, hetgeen landelijk gezien neerkomt op €17 miljard.
In het kader van dit landelijke programma tegen voedselverspilling heeft Tesco haar bevoorradingsketen onder de loep genomen en gezocht naar manieren om versproducten direct bij telers af te nemen om ze zodoende sneller in het winkelschap te krijgen.
De nieuwste verpakkings- en opslagtechnieken maken het mogelijk om producten direct van Europese producenten naar de winkels te distribueren waardoor de opslagtijd van de producten sterk teruggebracht wordt.
Onlangs maakte Tesco bekend samen te gaan werken met Fareshare en Foodcloud zodat overgebleven levensmiddelen vanuit de supermarkt naar mensen in nood gaan. Ook heeft Tesco haar verpakkingen aangepast om de houdbaarheid van rund- en lamsvlees met vijf dagen te verlengen.
Ook retailer Marks & Spencer zal tonnen voedseloverschotten uitdelen aan liefdadigheidsinstellingen en voedselbanken in het kader van het project 'Neighbourly'.