Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"teeltwisseling steeds gespreider"

Koudvernevelen en turbofoggen: van juni tot december

Tholen – Ook bij Van Eck Bedrijfshygiëne staat het topseizoen weer voor de deur. November is qua tuinbouw de drukste maand voor het bedrijf. "Maar we zien dat de teeltwisseling steeds gespreider plaatsvindt. Grote kwekerijen zijn eigenlijk van juni tot december aan het wisselen."

Nog een paar dagen en dan barst de grote drukte los bij de tuinbouwtak van Van Eck Bedrijfshygiëne. Voor het zover is heeft Richard van Lierop wel even de tijd om te vertellen hoe het gaat met de teeltwissel dit jaar. Het bedrijf is al jaren actief in het turbofoggen en het koudvernevelen en de drukste periode voor de tuinbouw vindt in november plaats. "We merken dat de piek naar achteren schuift, maar zien ook dat de teeltwisseling steeds meer gespreid plaatsvindt. Grote bedrijven zijn van juni tot december door aan het wisselen. Zo kunnen ze alle segmenten constant leveren en altijd aan de vraag voldoen. Het areaal staat dan gespreid leeg", vertelt Van Lierop. Ook in de komkommers wordt er regelmatig gekozen om ook tussen de eerste en de tweede teelt door te ontsmetten. "De ziektedruk in de vochtigere teelten is hoger. Dan is de druk op een schone start ook hoger."



Richard en Paul voor het pand in Son, waar ze vorig jaar naar toe zijn verhuisd. "Binnen drie kilometer zitten we op de A50, de A2 en de A58. Dat bevalt goed."

Koudverturbofoggen
"De bulk was altijd Turbofoggen. Dat is nog steeds zo, maar je ziet dat het koudvernevelen voor telers een serieuze aanvulling is en soms zelfs een alternatief. Zeker als er sprake is van tijdsdruk, wordt er sneller gekozen voor enkel koudeverneveling met perazijnzuur." De waterstofperoxide heeft een inwerktijd van enkele uren en kan ook plaatsvinden als er al AC-folie in de kas hangt. Bij Van Eck adviseren ze de behandelingen te combineren. "Dat blijft de beste garantie op een schone start. Eerst turbofoggen om al het organisch materiaal onschadelijk te maken. Dan de kas inrichten voor de nieuwe teelt. Als je vlak voor de planten komen, nog koudvernevelt, kunnen de deuren dicht en kan het strenge hygiëneprotocol van start. Dan weet je zeker dat je uitgangsmateriaal voor het nieuwe seizoen perfect beschermd is."

Ontsmetten is geen keuze
Of het nou gaat om koudvernevelen of turbofoggen, ondanks de moeilijke jaren in de tuinbouw merken ze bij Van Eck dat ze een trouwe klantenbasis opgebouwd hebben. "Ontsmetten is geen keuze. Als je daarop gaat besparen, weet je zeker dat je het terugkrijgt." Nederlandse telers maken die keuze niet. "We hebben wel een Turkse klant die het heeft overwogen. De kosten voor ontsmetten in Turkije zijn vanwege het vervoer hoger. Daardoor wilden ze nog wel eens een jaar overslaan – maar daar zijn ze van teruggekomen. Niet ontsmetten is geen optie." Er wordt wel gekeken naar andere manieren om te besparen, bijvoorbeeld door de teeltwisseling zo strak mogelijk in te plannen. Op zaterdag ontsmetten bijvoorbeeld, zodat de kas op zondag leeg kan komen te staan. Voor telers is het ideaal, maar voor Van Eck betekent het een pittig schema de komende maanden. "Maakt niets uit", vindt Van Lierop. "Dat hoort erbij. We staan juist voor die flexibiliteit. We gaan aan de slag wanneer het de teler uitkomt – niet wanneer het ons uitkomt."


Voor meer informatie:
Van Eck B.V.
Richard van Lierop
088-4100041088-4100041
richard@vaneckbv.nl
www.turbofog.nl

 
You'll need Skype CreditFree via Skype
Publicatiedatum: