Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
narigheid voorkomen met droger steenwolblok

Eugene van Ruijven: “Droger blok is prettige bijkomstigheid”

Bij T&E van Ruijven worden aan de Gasthuiswei in Kwintsheul en aan de Broekpolderlaan in Honselersdijk op in totaal 9,5 hectare oranje paprika's geteeld. Dat is ongeveer tien procent van het landelijke areaal met deze kleur, een areaal dat komend seizoen behoorlijk groter lijkt te worden.



Eugene van Ruijven gebruikt komend seizoen voor het vijfde jaar op rij het QR blok van Cultilene, daarvoor het HR blok. QR, de afkorting voor Quick Retention is in vergelijking met andere blokken wat generatiever en heeft een wat drogere bovenkant. Van Ruijven: "Wij waren op zoek naar een blok waarvan de bovenkant wat droger was om de ontwikkeling van algen en varens te voorkomen. De verslijming van de bovenkant door algen geeft problemen met watergeven, terwijl het regelmatig verwijderen van onkruid en varens extra arbeid betekent."

Bij van Ruijven wordt twee jaar achtereen op dezelfde mat geteeld. "In het tweede jaar is de mat natter. Een droger blok is dan een prettige bijkomstigheid", legt hij uit. Over de regelmatig genoemde positieve bijdrage van een droger blok aan het terugdringen van Fusarium is hij kritisch. Van Ruijven: "De gevoeligheid voor Fusarium is meer het gevolg van de watergeefstrategie en klimaat, dan van een droger of natter steenwolblok. Een wat droger wortelmilieu resulteert in een betere wortelkwaliteit. Eind september hoef je met het oog op de gewasverdamping niet gauw voor 11.00 uur te starten. Op stralingssom kan er wel eerder water gegeven worden".



Voor de nieuwe teelt wordt in de periode 12 oktober tot 22 oktober gezaaid. Er wordt gekozen voor een nieuw grover ras dat beter past bij hun generatieve manier van telen. In het nieuwe seizoen test hij een 7,5 cm hoog QR blok, al is het maar in 1 pad. "Toch eens kijken of dit voordeel oplevert. Er is maar één bedrijf waar dit seizoen een meerproductie is aangetoond, maar er zijn ook telers die een hoger blok als een extra verzekering zien voor een goed teeltresultaat. We willen het eerst testen in proeven en dan pas schakelen", besluit Eugene van Ruijven.


Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57+ 31 (0)13 578 00 57
e info@cultilene.nl
www.cultilene.com
You'll need Skype CreditFree via Skype
Publicatiedatum: