Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeggen komkommertelers ja tegen protocol bontvrij telen?

Tholen - Bont is jaren een groot probleem in de komkommersector. Ron Peters heeft een protocol ontwikkeld waarmee de kas virusvrij te krijgen is. De vraag is nu of komkommertelend Nederland hiervoor de portemonnee wil trekken.

Al jaren doet Ron Peters op zijn proeftuin in Emmen onderzoek naar het bontvirus in komkommers. "Als die proeven af zijn, moet de kas ook weer schoon worden", vertelt hij. "Daar is alles aan gelegen." Het is iets wat ook bij telers speelt. Het bontvirus is kwekerijen al jaren tot last. "Daarmee zie je wel dat de traditionele middelen het probleem niet oplossen." Na uitgebreid onderzoek en talloze testen heeft Peters nu in samenwerking met DLV Plant een protocol ontwikkeld waarmee de kas virusvrij te krijgen is. Dat is gebeurd op basis van hygiëne-kennis en planfysiologie. "Ik ben eigenlijk tot de conclusie gekomen dat we te weinig deden. Iedereen doet zijn best – maar het is niet dit of dat doen. Het is een combinatie van." Betekent dit dat er een cocktail de kas in gaat? Zo is het volgens Peters zeker niet. "Sowieso zal alles binnen de wettelijke kaders moeten gebeuren." DLV en Ron Peters zijn in overleg met de betrokken leveranciers, om dit handen en voeten te geven. "Het gaat ook niet alleen om de middelen, maar ook om de denkwijze erachter." In het vervolg van dit protocol wordt ook een protocol voor de tomatenteelt vastgesteld.



Resultaten
Inmiddels is dankzij het protocol 200.000m² komkommerteelt virusvrij gekregen. Gisteren presenteerde Peters die resultaten aan de Nederlandse komkommersector. Komkommertelers uit de regio vertelden hoe hun kas van 100% bontvirus naar virusvrij is gegaan. "Ik sta er nog van te kijken dat er in drie teelten niet een zieke plant is gevonden, terwijl we er al jaren mee aan het vechten waren op die tuin", vertelt een teler. Peters kent de feiten. "Zelfs als de matten ziek zijn, krijgen we het eruit. Iedere stap, van het kappen van het lof tot het planten in januari, moet goed uitgevoerd worden en doordacht zijn. Dan kun je virusvrij verder."

Betalen
Peters heeft geen nieuwe middelen ontwikkeld – alleen een scherp na te leven protocol. Hoe gaat hij hier zijn investering mee terugverdienen? Ook daar heeft hij een plan voor ontwikkeld. Internationaal gezien wil Peters het protocol individueel aanbieden, met geheimhoudingsclausule. In het kennisdelende Tuinbouw Nederland wil hij het protocol in één keer verkopen aan de hele sector. Daar is een prijs opgezet van een halve komkommer per m2 – ofwel 14 cent. Aan de sector wordt nu gevraagd of ze hiermee akkoord gaan. Als er telers niet meedoen, gaat er een geheimhoudingsclausule in werking en wordt de prijs voor andere bedrijven hoger. De sector moet zelf bepalen hoe ze hiermee omgaan. "De hele sector heeft er baat bij om dit te tackelen", vindt Peters. "Ook telers die het virus nu niet hebben, kunnen er morgen last van hebben. Daarom willen we ook het liefste dat iedereen er evenredig aan bijdraagt." Een coöperatieve gedachte, vindt hij. "We willen niet inhalig zijn. Ik snap dat je van het protocol geen vijf jaar revenu krijgt, maar we willen wel een prijs die recht doet aan het onderzoek."


Voor meer informatie:
Ron Peters proeftuin
www.ronpeters.nl

Informatie of aanmelden:
Buren, J.A.M. van (Jeroen), manager Glastuinbouw
M 06 - 5159 143006 - 5159 1430
E j.vanburen@dlvplant.nl
Publicatiedatum: