Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stefan Coppelmans wint prijzen met zijn Braziliaanse tomaten

De Braziliaanse tomatensector doet zijn uiterste best om hun imago te veranderen. Voorheen stond deze namelijk niet al te best bekend: producten zouden bomvol gewasbeschermingsmiddelen zitten. Een wedstrijd onder telers moest daar verandering in brengen. De Nederlandse teler Stefan Coppelmans viel hierbij in de prijzen.

"We moeten werken aan de schoonheid van ons product." Dat werd vorige maand meerdere malen benadrukt op het Braziliaanse tomatencongres. Om ook telers hier actief in te laten participeren, werd een wedstrijd opgezet. Telers konden zich inschrijven en hun product werd beoordeeld tijdens de eerste Table Tomato Contest. Het idee achter de wedstrijd was om een discussie te starten over kwaliteits- en smaakaspecten. van de tomaat Ook werden de belangen van voedselveiligheid in de Braziliaanse tomatensector benadrukt.







Twintig tomatentelers uit vier Braziliaanse staten (Sao Paulo, Minas Gerais, Espirito Santo en Paraná) met verschillende producties (open veld, kassen, grond, hydrocultuur) streden tegen elkaar in drie verschillende categorieën: pruimtomaat, Italiaans en los ronde tomaten.



Een groep van elf studenten, professors en professionals waren samen met het Food Technological Institute uit Campinas, SP verantwoordelijk voor de fysieke, chemische en zintuiglijke analyses. De tomaten werden beoordeeld op fysieke en chemische eigenschappen (brix, zuur, pH), en ook op zintuiglijke aspecten zoals kleur, uiterlijk, stevigheid, textuur, smaak, zuurgraad, zoetheid, sappigheid.



Teler Stefan Coppelmans (rechts) won in de categorieën druif en ronde tomaten.

De Nederlandse teler Stefan Coppelmans uit Andradas, Minas Gerais won in de categorieën pruim- en ronde tomaten. Coppelmans werkt bij kwekerij La Vita. Het bedrijf is opgericht in 2006 en levert ook diverse sla-gewassen. Geraldo Vieira da Silva uit Indaiatuba won in de categorie Italiaans. Ook hij werkt op substraat ine en kas.


Geraldo Vieira da Silva won in de categorie Italiaans.

Mrs. Simone Mello Ph.D. van ESALQ werd uitgeroepen tot onafhankelijke voorzitter van de Tomato Awards. Ze gaf een inspirerende toespraak voor de producenten en de mensen uit de sector: "Het was een unieke ervaring om te werken als onafhankelijke revisor tijdens deze eerste Tomato Award dat een wetenschappelijke methodologie voor de evaluatie van de kwaliteit gebruikt. Proficiat aan alle medewerkers en telers die deelnamen aan dit project. Kwaliteitsverbetering is een uitdaging dat continue verbetering van geavanceerde technologische systemen vereist. De Braziliaanse sector zal steeds een stapje vooruit doen door dit soort initiatieven en innovaties"


 
De Tomato Award werd georganiseerd door ABCSEM en WIN EVENTOS. The Brazilian Greenhouse Consulting Company EACEA had de leiding op het evenement en was verantwoordelijk voor de technische aspecten. The Food Technological Institute uit Campinas, SP was verantwoordelijk voor alle fysieke, chemische en zintuiglijke analyses.

Meer informatie over deze wedstrijd en de Tomato Award resultaten kunt u hier vinden: www.tomatedemesa.com.br
Publicatiedatum: