"Stomen een must voor jaarrond kwaliteit"
Cocospeat en stomen
Om op een goede manier de winter tegemoet te zien, moet er in het najaar flink gewerkt worden in de radijsteelt. De hele tuin wordt gevuld met een laagje van 3 à 4 cm cocospeat. "Dat doen we voor een optimale structuur van de grond", vertelt Grootscholten. Daarna wordt de tuin gestoomd: acht uur lang staan de zeilen bol. "Heel het bedrijf staat op zijn kop", vertelt Grootscholten. Het is zwaar werk en alles bij elkaar kost het ook nog veel geld. "Maar om het hele jaar intensief radijs te telen en goede kwaliteit na te streven, is dit echt een must. De radijs groeit in de grond en die is voor ons heilig. De kosten gaan voor de baten, zeggen we dan maar."
Kokos gestrooid en ingespit
Stomen van de grond
Optimale groei
De behandeling is nodig omdat de winter in de radijsteelt een lastigere periode is. De groei valt tegen en het is moeilijk de kwaliteit op hoog niveau te houden. "Door te stomen, kunnen we de groei iets versnellen. Zo hebben we meer radijs voor onze afnemers." Ook voor de kwaliteit van de radijs is de periode belangrijk. "Het mes snijdt eigenlijk aan twee kanten: kwaliteit en productie. En dat levert weer tevreden afnemers op. Zo gaan we zonder al te veel zorgen de winter in."
Jonge radijs in de groei
Radijs in een later stadium, vlak voor de oogst
De eerste oogst van het gestoomde land is weer begonnen. "Het eindresultaat mag er zijn. Wij en ons personeel worden er erg blij van."
Eerste oogst na het stomen!
Voor meer informatie:
Daily Fresh Radish
Fa. J. & D. Grootscholten
Hoge Geest 25
2671 LK Naaldwijk
Nederland
E-mail: [email protected]
Website: www.dailyfreshradish.nl
Voor verkoopinformatie:
Telerscoöperatie Best of Four u.a.
Ziedewij 5
2991 LA Barendrecht
Email: [email protected]
Telefoon: 0180 622 499
Fax: 0180 820 222
www.bestoffour.nl