Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen met weinig luchtramen vragen om aangepaste klimaatregeling

RedStar en Looije tomaten beschikken beide over een kas met een gering aantal luchtramen, waarbij de benodigde hoeveelheid buitenlucht geforceerd via luchtslangen naar binnen kan worden geblazen. Bij RedStar is dat de UltraClima kas van Kubo en bij Looije tomaten de ActivAir van Verbakel-Bomkas. Dat heeft gevolgen voor de teelt.

Het inblazen van grote hoeveelheden lucht van onderuit zorgt ervoor dat op zonnige dagen de kaslucht bij de kop gemiddeld circa 3°C warmer is dan onderin. Bij een traditionele kas zijn de verticale temperatuurverschillen veel kleiner. Het gevolg is dat de tomatenplanten veel generatiever groeien dan gebruikelijk. De productie is goed, maar het blad wordt gedurende de zomer duidelijk kleiner. Vorig jaar bleef uiteindelijk zo weinig blad over dat er een jong gewas tussen geplant moest worden.

In beide kassen zijn verschillende manieren geprobeerd om met dit verschijnsel om te gaan. Het gewas knapte op door bij felle zon te schermen. Schermen kost echter licht en is daarom niet ideaal. Door het bijmengen van warme kaslucht van boven het gewas kon het verticale temperatuurverschil ook iets worden verkleind, maar dit maakte dat de ventilatoren harder moeten draaien. Door het grotere luchtdebiet ontstond een schraal klimaat onderin de kas. En het kost extra elektriciteit. Daarom is sinds kort op beide bedrijven de mogelijkheid ingebouwd om de aangezogen buitenlucht te bevochtigen. Dit geeft koudere, vochtiger ingeblazen lucht.



Op het gewas geeft de maatregel voorlopig een positief resultaat. Dit doet vermoeden dat niet zozeer de verticale temperatuurgradiënt maar meer de verticale verdampingsgradiënt invloed heeft op de groei van het gewas. Of dit daadwerkelijk zo is moet de komende periode blijken. De energiebesparende potentie van deze kassen zit in de beheerste ontvochtiging en in het beneden benutten van lampwarmte. Deze mogelijke besparing wijkt niet af van kassen die slechts 5 m³ per m2 per uur lucht in kunnen blazen. Ontvochtiging vergt 's nachts meestal maar 2 tot 10 m3 per m2 per uur aan buitenlucht.

De maximale ventilatiecapaciteit van deze kassen is echter 70 tot 80 m³ per m² per uur. Dat betekent dat 's nachts maar een klein deel van de geïnstalleerde ventilatiecapaciteit nodig is. De ventilatoren moeten echter op minstens 30% van hun capaciteit draaien om de slurf op druk te houden. Bijmengen van kaslucht is dan een mogelijkheid, maar kost meer elektriciteit en geeft onnodige luchtbeweging onderin het gewas. Door slechts een klein aantal slurven tegelijkertijd te gebruiken ontstaat een nauwkeuriger regeling en wordt bovendien het klimaat onderin de kas beter.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: