Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VOS technics is gespecialiseerd in ammoniak-koelinstallaties

"Koelen met natuurlijke koudemiddelen is de enige toekomst"

Tholen – VOS technics is een 29-jarig familiebedrijf, gevestigd in de Belgische provincie Limburg. Het bedrijf is met name actief in de fruitsector en gespecialiseerd in koeling, verwarming en energiebeheer. "We weten wat koelen is en hoe je op de beste manier moet koelen", aldus Kristof Onckelinx, die samen met zijn broer eigenaar is van het bedrijf. "We werken hier met 24 mensen: een dynamisch en gemotiveerd team. Dat is één van onze sterke punten."



Compleet pakket
Hij vervolgt: "Werken in een familiebedrijf zorgt ervoor dat je heel snel kunt schakelen en flexibel bent. En dat past goed bij de fruitsector, waar vaak op het laatste moment beslissingen worden gemaakt. Een ander onderdeel waarmee VOS zich onderscheidt is het feit dat ze een compleet pakket aanbieden. "Dat hoor je in deze sector niet zo veel. We doen de paneelbouw, de gascontrole en de koeling. We bouwen kamers voor het bewaren van fruit of andere bederfelijke waar. Daarnaast regelen we de CA-technieken die volgens bepaalde procedés gecontroleerd en gestuurd worden en natuurlijk onze core business, de koeling. Wij houden alles in één project. Dit om alle technieken goed op elkaar afgestemd te krijgen. Dit is ook voor de klant handig, omdat we één aanspreekpunt zijn. Er is een grote synergie te behalen door al deze processen op elkaar af te stemmen." Eigenlijk heeft VOS Technics dus drie kleine bedrijfjes in één. "Dat is natuurlijk ook weer een uitdaging. Er bestaan namelijk geen allround-techniekers. Daarom werken we wel effectief met partners, maar wij zorgen ervoor dat we de producten zo aangestuurd laten maken dat ze geïntegreerd kunnen worden in onze systemen. Zo kunnen we ook heel specifiek per klant een project creëren. Wij denken mee en spelen in op hun behoeftes en noden. We doen meer dan alleen een product leveren."


 
Klanten

De klanten die VOS technics bedient zijn met name gevestigd in België. "We focussen vooral op België en doen af en toe projecten die bestemd zijn voor het buitenland. We bedienen veilingen, veel fruittelers en daarnaast ook groenten- of aardappeltelers. We merken dat telers tegenwoordig meer manager zijn dan fruitboer. Ze schalen risico's in, houden rekening met rendementen en denken na over de lange termijn." Toch merkt hij wel als de sector het moeilijk heeft. "Vooral als er ineens zoiets gebeurt als de Russische boycot. Iedereen is dan wat moeilijker met geld uitgeven, maar er wordt wel gezonder omgegaan met investeringen. Ik doe ook liever een project niet, dan een project waar we halverwege moeten stoppen of dat niet wordt betaald. Ondanks het moeilijke jaar voor fruittelers is de sector goed hersteld." De laatste jaren is er ook een schaalvergroting geweest. "Professionele bedrijven willen zeker investeren. We hebben tot nu toe al zo'n 4000 koelers geleverd."

Projecten
VOS technics is al 15 jaar gespecialiseerd in het maken van ammoniakinstallaties. "Koelinstallaties kunnen worden uitgerust met verschillende koudemiddelen, zowel synthetische als natuurlijke koudemiddelen. Wij leveren met name installaties met natuurlijke koudemiddelen. Dat is namelijk de toekomst. We hebben in 2000 de markt als het ware opengebroken. Met een doordachte engineering en verstandige componentkeuze konden we het natuurlijke koudemiddel ook rendabel toepassen voor kleinere koelinstallaties, typisch 150kW tot 300kW koelvermogen. Tot vandaag hebben we al zo'n 40-tal installaties gebouwd." Hij geeft aan dat het vooral in de beginjaren wat moeite kostte om bedrijven te overtuigen dat ze voor ammoniak moesten gaan. "Vandaag zijn we met z'n allen gelukkig wat meer overtuigd dat er dient zorg gedragen te worden voor ons milieu. Daarbij komt dat, wanneer het energieverbruik en de onderhoudskosten worden in rekening gebracht, ook de economische afweging al snel voor een koelinstallatie met een natuurlijk koudemiddel doet kiezen."



Prefab containers
Het bedrijf bouwt ook veel prefab in container. "Dat aandeel is de laatste jaren erg gegroeid. We bouwen dan een machinekamer in een 40-voet container en het wordt zo geïnstalleerd bij de klant. Voordat het geshipt wordt, kunnen wij alles hier ter plaatse voorbereiden en testen." Ook voor klanten heeft een container veel voordelen. "Er hoeft geen lokaal voor opgeofferd en ook de effectieve bouwtijd op de site wordt zo tot een minimum beperkt. Ons laat het toe om de koelinstallatie toch nog just-in-time te monteren en op te starten. Een late beslisser, de vertraging bij de constructie van het bedrijfspand. No problem", lacht Kristof.



Eerste hydrocooler

VOS technics leverde in 2013 als eerste Belgisch bedrijf succesvol een hydrocooler voor kersen af die ijswater over de kersen vernevelt en hun kerntemperatuur in minder dan 10 minuten terugbrengt naar 3°C. "Onze hydrycooler koelt de kersen vóór het sorteren, waardoor de kersen niet alleen mooier en strakker blijven, maar ook enkele weken langer bewaard kunnen worden." De kersenteelt trekt aan in Limburg en daarmee ook de vraag naar kersenkoeling. Hij legt uit dat een kersenkoeler eigenlijk een grote bierkoeler is, maar dan veel verfijnder. "Wij zorgen ervoor dat door de waterstroming en de mazen van de filter de kersen niet beschadigd worden. Het is een gevoelig product en er kruipt veel tijd en fieldwork in, maar deze details onderzoeken we graag. Er wordt steeds meer naar kersen met hydrocooling gevraagd, ook in de handel. Het geeft een mooie meerwaarde en we verwachten hier nog verder in te groeien."

Energiezuinig
"Vandaag is zakendoen heel anders dan tien jaar geleden. "Elk project moet individueel worden bekeken en dat is ook één van onze waardes. Het klinkt cliché maar het is zo. Wij blijven met de klant meedenken, ook op het gebied van energie. We treffen voorzieningen en laten de mogelijkheden zien van warmterecuperatie. Veel klanten staan er nog van te kijken wat er allemaal verwarmd kan worden door zo'n grote koelinstallatie. Het is allemaal gratis energie en waarom zou je deze niet gebruiken? Het is geweldig om zulke complete projecten te realiseren."

Voor meer informatie:
Kristof Onckelinx
Vos Technics
Industrieweg 1150
3540 Herk-de-stad
Tel: +32- 13355930
info@vos-technics.be
www.vos-technics.be