Gestuurd ventileren zonder kieren in scherm

Met koude, droge lucht van boven het scherm kan gestuurd geventileerd worden. Hiervoor heeft de Van der Ende Groep de Airmix ontwikkeld: een horizontale ventilator met een ventilatorhuis met dubbele kleppen. Op de Tuinbouw Relatiedagen vertelde Ton van der Kooij van het bedrijf hier meer over.Minder uren kieren
In "Het Nieuwe telen" is energiebesparing één van de belangrijkste onderdelen. Hierbij wordt aandacht gegeven aan meer uren scherm dicht en minder uren kieren in het scherm. Een kier in het scherm om te ontvochtigen geeft grote verschillen in het kasklimaat. Deze verschillen bevorderen niet de groei en de kwaliteit van het gewas. Ook gaat er op deze manier ongecontroleerd veel warmte verloren.

Lucht van boven scherm
Om gestuurd te kunnen ventileren, zijn er al diverse technische oplossingen op de markt. Een manier is om lucht van boven het scherm (koud en droog) gecontroleerd de kas in te blazen. Dit geeft in de praktijk goede resultaten. Hier heeft de Van der Ende Groep een nieuwe simpele oplossing voor uitgedacht, de Airmix.

Horizontale ventilator
Er wordt gebruik gemaakt van een horizontale ventilator, die veel in kassen gebruikt wordt voor recirculatie. Aan de aanzuigkant van deze ventilator wordt een ventilatorhuis gemonteerd met dubbele kleppen. Deze kleppen maken het mogelijk om naar behoefte lucht van boven het scherm de kas in te brengen. "Praktijkproeven onder andere bij de WUR geven heel positieve resultaten", vertelt Ton van der Kooij. "Hoe simpel kan het zijn om met een ventilator, die in kassen al veel gebruikt worden om horizontaal te recirculeren, een compleet gestuurd ontvochtigingssysteem te hebben?"

In rookproeven is te zien hoe snel de lucht recirculeert.

De gepatenteerde Airmix wordt de komende maanden verder geëngineerd en ruim voor het nieuwe stookseizoen op de markt gebracht.

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
2676 ZG Maasdijk
T: (0174) 51 50 50(0174) 51 50 50
F: (0174) 51 48 48
E: sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ben ik de enige die het opvalt dat de rook alleen maar boven het gewas verspreid en helemaal niet tussen de planten?
Joost, Berkel en Rodenrijs - 2015/02/20 14:54:13.000© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven