makelaars WLTM volop actief met onroerend goed glastuinbouw

Vraag naar huurkassen onder beleggers

Tholen - "De schaalvergroting binnen de glastuinbouw zal zich verder voortzetten", voorspellen Peter van der Knaap en Jaco Eeltink van WLTM uit Bleiswijk. "Alles wijst daar op. Het feit dat de grote moderne bedrijven onderhands verkocht kunnen worden, ondersteunt deze trend. Daar is dus een markt voor".

Er is bovendien ook nog steeds vraag naar huurkassen. Voor beleggers is dit dan weer een mooie kans. "Het komt regelmatig voor dat beleggers een kas kopen met als doel deze te gaan verhuren", zegt Peter van der Knaap. De prijzen voor deze mooie kassen liggen (te) laag op dit moment, dus is dit al eerder rendabel. Overigens spelen de lage rentes daar natuurlijk ook een rol. "Rendementen van 4 a 5 % zijn goed te halen voor deze investeerders", aldus Peter. Deze verhuurconstructies zijn overigens goed juridisch te regelen.


Peter van der Knaap en Jaco Eeltink

Afzetkant
Redenen voor schaalvergroting zijn natuurlijk kosten- en afzetbeheersing. Voor afzetbeheersing wordt veel aandacht gevraagd. Uit het onderzoek van McKinsey bleek ook wel dat dit aspect van glasgroentensector op de schop moet. "De banken kijken bij een hypotheekaanvraag echt ook goed naar de afzetkant. Is dat goed geregeld, dan vergroot het de kans om de aanvraag ingewilligd te krijgen", aldus Peter van der Knaap. Telers zoeken ook steeds vaker de samenwerking met collega's op om meer invloed te kunnen hebben op hun afzetprijs. Peter van der Knaap: "De telers zijn zich hier bewust van. Desondanks zal dit zeker nog veel tijd kosten om de markt van kopers- naar verkopersmarkt te kunnen ombuigen."

Crisis en schaalvergroting
WLTM bestaat inmiddels ruim een jaar. Het bedrijf vloeide voort uit het voormalig LTO Vastgoed. 7 makelaars van LTO Vastgoed hebben de handen toentertijd ineen geslagen en richtten de coöperatieve WLTM op. Jaco Eeltink is één van hen. Jaco: "Het was een serieuze en moeilijke afweging. Moesten we doorgaan in deze tijd van crisis en schaalvergroting? Of moesten we het over een hele andere boeg gooien? Nu, een jaar later, zijn we blij dat we deze stap hebben gezet".

Zowel Jaco als Peter ervaren het als groot voordeel dat ze de doorstart hebben kunnen maken met 7 ervaren collega's. Kennis wordt gedeeld en er wordt intensief met elkaar samengewerkt. Voor de hele agrarische sector zijn alle disciplines binnenshuis gebleven. Naast de agrarische / bedrijfsmakelaardij wordt er ook bemiddeld bij aan-/verkoop van (landelijke) woningen. Het lidmaatschap van de NVM bewijst ook daarbij zijn voordelen.

Voor meer informatie:
Peter van der Knaap
WLTM
Hoefweg 205 B
2665 LB BLEISWIJK
T 088 - 4 111 888
M 06-55217820
www.wltm.nl
E pvdknaap@wltm.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven