Rob van den Berg; Weterings

‘Groei in klantspecifieke projecten’

Tholen - Telers willen steeds meer onafhankelijk zijn. Althans, dat meent Rob van den Berg van Weterings, een bedrijf dat machines voor de tuinbouw maakt. "Met name telers en kwekers in het buitenland willen steeds vaker hun eigen machines hebben. Dat heeft vast iets te maken met de steeds grotere schaal waarop geteeld wordt, maar het voornaamste is een gebrek aan uitgebreide loonwerkvoorzieningen en het besef dat een kortere teeltwisseling meer productie oplevert," aldus van den Berg.


Bij EARL De La Surede installeerde Weterings een Bio Chopper Compact met afstandbediening

Er is dus werk zat voor Weterings, maar profiteren gaat niet vanzelf. "Natuurlijk moet je altijd blijven innoveren. Je moet kritisch blijven, kijken of het makkelijker kan, sneller, veiliger… Je moet je onderscheiden. Zo zijn wij veel bezig met klant specifieke projecten. Daar komt dan automatisch bij dat een goede service en klant-tevredenheid voor ons nog crucialer worden dan dat het dat altijd al was. Bij levering van een nieuwe machine gewas versnipperaar (Bio Chopper) sturen we bijvoorbeeld altijd iemand mee om instructies over gebruik, onderhoud en reparatie te geven, waar die klant ook zit."


In Mexico rijden ze vaak nog met vrachtwagen en al de kas in.

Veranderende markten
Die klanten zitten overal – van het opkomende Mexico tot aan Nieuw Zeeland en in ongeveer alles wat daar tussen ligt. Het zwaartepunt is zich al heel lang aan het verplaatsen van de binnenlandse markt naar het buitenland. "Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat de kassenbouw in Nederland al enige jaren is stil komen te liggen en dat er een erg ongunstig investeringsklimaat heerst onder kwekers," aldus Van den Berg. "Maar daarnaast is er vanwege de professionalisering in het buitenland ook een – eveneens al lang constateerbare – groeiende vraag naar machines waarmee sneller en efficiënter gewerkt kan worden, waaronder producten die specifiek bedoeld zijn voor de teeltwisseling. Je kunt het je in Nederland niet meer voorstellen, maar in bijvoorbeeld Mexico gebeurt bijna alles met de hand. Wat dat betreft liggen er voor ons nog volop mogelijkheden."


De Bio Hopper EXTF

Klant specifieke projecten
Het bedrijf zet steeds meer projecten weg bij consumenten, die fysiek ver weg zijn en dat vraagt om een andere bedrijfsvoering. Zo zijn ze twee jaar geleden een overeenkomst met Brinkman aangegaan om de distributie van teeltwisselproducten wereldwijd soepeler te doen verlopen. Maar ook het klant-specifiek produceren brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo heeft het bedrijf niet zo lang geleden een nieuwe uitruimmachine – de Bio Hopper EXTF – voor een Zwitserse aardbeienteler gemaakt en het bedrijf is daar volgens Van den Berg erg over te spreken. Een ander voorbeeld is de nieuwe 'Mega Bio Chopper', een grote gewas versnipperaar, die op dit moment in een container naar Canada verscheept wordt.


Een kijkje in de keuken

Naast teeltwisselproducten lopen de 'klassieke' producten en machines voor o.a. de kassenbouw nog altijd, zij het op een lager pitje.

Voor meer informatie:
Weterings-Mechanisatie
Oude Hooislag 4
2691 NH 's-Gravenzande
T: +31 (0)174 41 64 81
F: +31 (0)174 41 40 28
E: r.vandenberg@weterings.nl
www.weterings.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven