Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toelating van Tracer tegen suzuki-fruitvlieg

Op verzoek van NFO, LTO-Nederland en Dow AgroScience heeft het Ctgb besloten de toelating van het middel Tracer uit te breiden naar diverse fruit- en groentegewassen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen in het kader van een project binnen het Expert Centre Speciality Crops, welke is gecoördineerd door de NFO. Het Fonds Kleine Toepassingen heeft de Ctgb-beoordeling en de residuonderzoeken gefinancierd.

Tracer had al een brede toelating in glasgroenten en vollegrondsteelten van kool, prei en uien. Door de etiketuitbreiding is Tracer straks ook inzetbaar in de onbedekte teelt van aardbei, bramen, framboosachtigen, sla, andijvie, rucola, tuinkers, veldsla, courgette, augurk, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met niet-eetbare schil, kruidenteelt vers of gedroogd, in de teelt van bessen (met uitzondering van moerbei, kiwibes en vlierbes), spinazie-achtigen en witlof (trekteelt), en in de bedekte teelt van boon met peul. Dit is voor genoemde kleine teelten een welkome aanvulling voor de bestrijding van diverse insecten, zoals rups en trips. Met dit besluit komt er voor het eerst een toelating beschikbaar voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg in de fruitteelt. Frederik Bunt, voorzitter NFO-productgroep steen en houtig kleinfruit: "De reguliere toelating van Tracer in houtig kleinfruit is een eerste stap op weg naar het beheersbaar krijgen van de suzukifruitvlieg die veel schade aanricht".

Het Expert Centre Speciality Crops heeft op verzoek van de NFO in 2012 het verkrijgen van voldoende gewasbeschermingsmiddelen tegen suzuki-fruitvlieg als prioriteit benoemd. Samen met Dow AgroScience en het Fonds Kleine Toepassingen is geïnvesteerd in het toelatingsdossier en de toelating. Tegelijk met de uitbreiding naar fruit zijn diverse groentegewassen meegenomen. Het toelatingsdossier is compleet gemaakt door intensieve samenwerking met België, Engeland, Duitsland en Frankrijk.
Lang was het onzeker of Tracer een reguliere toelating zou krijgen. Door het opnemen van zware risicobeperkende maatregelen om spuitdrift te beperken, is een reguliere toelating mogelijk.

Zorgpunt is wel de toepasbaarheid hiervan. Meerdere percelen en spuitapparatuur voldoen nu niet aan de gestelde eisen.

Het Expert Centre voor Speciality Crops (www.specialitycrops.eu) is een samenwerkingsverband en kennisnetwerk, toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken.
Publicatiedatum: